Στις φλόγες το Διαστημικό Παρατηρητήριο της Αυστραλίας

Χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν για τρίτη εβδομάδα άνιση μάχη με τις τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίουν την Αυστραλία.

Από τις πυρκαγιές, που οφείλονται στον ασυνήθιστο καύσωνα, υποφέρουν ιδιαίτερα η Βικτώρια, η Νέα Νότια Ουαλία και η Τασμανία , όπου το Σαββατοκύριακο έχασε τη ζωή του ένας πυροσβέστης.

Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέστρεψε 33 σπίτια και προκάλεσε ζημίες στο Διαστημικό Παρατηρητήριο Siding Sping στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου εξακολουθούν να μαίνονται 170 μεγάλες πυρκαγιές, τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους. Τουλάχιστον 30 πυρκαγιές βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Αν και η φωτιά έπληξε πολλά κτίρια των εγκαταστάσεων, φαίνεται ότι τα μεγάλα τηλεσκόπια δεν έχουν υποστεί "σοβαρές ζημίες". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Australian National University, "οι συνέπειες της φωτιάς επί των οργάνων δεν μπορεί να εκτιμηθεί πριν από τον τεχνικό έλεγχο στα τηλεσκόπια, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί όταν το κέντρο θα είναι ασφαλές".

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Διαστημικού Παρατηρητηρίου έφθασε σε ύψος 14 χιλιομέτρων, εμποδίζοντας τα αεροπλάνα παρακολούθησης να πραγματοποιήσουν πτήσεις.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Αυστραλία ανάγκασαν την περασμένη εβδομάδα την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας να προσθέσει ένα ακόμη χρώμα, το βαθύ ροζ, στον χάρτη των θερμοκρασιών για να ορίσει τις άνω των 50 βαθμών Κελσίου θερμοκρασίες.