Βιετνάμ: Ένοχοι συνωμοσίας δεκατέσσερις ακτιβιστές

Δεκατέσσερις πολιτικοί ακτιβιστές κρίθηκαν σήμερα ένοχοι για συνωμοσία, με στόχο την ανατροπή του κομμουνιστικού συστήματος, και καταδικάστηκαν από την δικαιοσύνη του Βιετνάμ σε βαρείες ποινές κάθειρξης.

 Ανάμεσα στους καταδικασμένους περιλαμβάνονται καθολικοί, μπλόγκερ και φοιτητές. Ένδεκα από αυτούς καταδικάστηκαν γιατί ήταν μέλη του πολιτικού κόμματος Βιέτ Ταν που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο στο Βιετνάμ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Οι τρεις ηγέτες της ομάδας, Χο Ντουκ Χόα, Ντανγκ Σουάν Ντιε και Λε Βαν Σον, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας και κατόπιν σε πέντε χρόνια κατ' οίκον κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι δέκα καταδικάστηκαν σε ποινές από φυλάκιση τριών ετών ως και κάθειρξη οκτώ ετών.Ένα δέκατο τέταρτο μέλος της ομάδας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή --που ισοδυναμεί στο Βιετνάμ με σε κατ' οίκον περιορισμό-- και απελευθερώθηκε μετά το πέρας της διήμερης διαδικασίας της δίκης .

Οι συνήγοροι των ακτιβιστών δήλωσαν ότι οι καταδικασθέντες δεν είχαν δίκαιη δίκη καθώς στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν "αντικειμενικές αποδείξεις της ενοχής τους". Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι αντιφρονούντες- 24 ως 39 ετών - παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν σε "εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προστασία των ζωών των συμπατριωτών τους, όχι για την ανατροπή του καθεστώτος".

Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch πήρε θέση λέγοντας ότι η δραστηριότητα των ακτιβιστών δεν αντιστοιχεί με τις κατηγορίες και τις ποινές που τους επέβαλλε η δικαιοσύνη του Βιετνάμ.