ΗΠΑ: Πόσους σκότωσε η μητέρα όλων των βομβών που έπεσε στο Αφγανιστάν

Ο στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ, έφτασε σήμερα στην Καμπούλ

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ, έφτασε σήμερα στην Καμπούλ, τέσσερις ημέρες μετά τη ρίψη της "μητέρας όλων των βομβών" εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν.

"Στην Καμπούλ για πολύ σημαντικές συνομιλίες που αφορούν την αμοιβαία συνεργασία" έγραψε ο ίδιος ο στρατηγός στο Twitter κατά την άφιξή του στην αφγανική πρωτεύουσα. "Καλωσορίζουμε τον στρατηγό Μακμάστερ και ευχαριστούμε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή σας" απάντησε στο ίδιο μέσο η προεδρία του Αφγανιστάν.

Για λόγους ασφαλείας δεν έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι το πρόγραμμα του Μακμάστερ στην Καμπούλ και πόσο θα διαρκέσει η επίσκεψή του.

Ο 54χρονος στρατηγός ανέλαβε επικεφαλής του NSC στις 20 Φεβρουαρίου. Έχει υπηρετήσει κυρίως στο Ιράκ αλλά γνωρίζει πολύ καλά και το Αφγανιστάν αφού μεταξύ 2010-12 υπηρετούσε στο γενικό επιτελείο της ISAF, της πολυεθνικής δύναμης υποστήριξης των αφγανικών δυνάμεων.

Την Πέμπτη οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη συμβατική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την GBU-43/B, που αποκαλείται και "μητέρα όλων των βομβών" για να καταστρέψουν σήραγγες και σπήλαια των τζιχαντιστών του ΙΚ στην επαρχία Νανγκαρχάρ. Σύμφωνα με τον απολογισμό των αφγανικών υπηρεσιών, περισσότερα από 90 μέλη του ΙΚ σκοτώθηκαν από την έκρηξη της βόμβας.