Βενεζουέλα: Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Μαδούρο κλιμακώνουν την κρίση

Μετά από δύο εβδομάδες συγκρούσεων

Αντίπαλοι και υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσαν χθες σε νέες διαδηλώσεις την Τετάρτη, μετά από δύο εβδομάδες συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και 117 συνελήφθησαν.

Οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι οι διαδηλώσεις τους θα καταλάβουν «ολόκληρο» το Καράκας, την πρωτεύουσα της χώρας.

Η συμμαχία MUD (Στρογγυλό τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα), στην οποία ανήκουν πολλές παρατάξεις που εναντιώνονται στον σοσιαλιστή πρόεδρο Μαδούρο, επανέλαβε χθες ότι σκοπός της είναι να οργανώσει την Τετάρτη «τη μητέρα όλων των διαδηλώσεων».

Μερικά λεπτά αργότερα η κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές της να πάρουν μέρος την Τετάρτη, αργία στη Βενεζουέλα, σε μια «πορεία των πορειών».

Από τις αρχές του Απριλίου, ένα κύμα διαδηλώσεων των αντιτσαβίστας σαρώνει τη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η πολιτική κρίση στη χώρα -όπου από το 1992 έχουν γίνει τρία αποτυχημένα στρατιωτικά πραξικοπήματα- κλιμακώνεται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις τροφίμων κι έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό (1.660%, κατά το ΔΝΤ).