Διπλό έγκλημα πολέμου: Έριξαν χημικά και μετά στο νοσοκομείο με τα θύματα

Τουλάχιστον 35 είναι οι νεκροί από την πρώτη επίθεση

Διπλό έγκλημα πολέμου σήμερα στη Συρία. Τουλάχιστον 35 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση «τοξικού αερίου» στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλεμπ της βορειο-δυτικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση συνεχίστηκε και στόχος έγινε το νοσοκομείο που νοσηλεύονταν τα θύματα της «τοξικής επίθεσης».

Το νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημίες, μετέδωσε ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Στον Άσαντ ρίχνει την ευθύνη για τη φρικιαστική επίθεση η ΕΕ

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Το Παρίσι ζητεί να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από μια «νέα ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση» στη Συρία.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ' όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

Για την επίθεση συζήτησαν Πούτιν και Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν για την επίθεση με χημικό αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η επίθεση, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε από συριακά κυβερνητικά αεροπλάνα, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων περιλαμβανομένων και 11 παιδιών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ανέφεραν μια οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες", αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.
Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.