Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Τουρκίας, ΗΠΑ και Ρωσίας συντονίζονται

Η τριμερής σύσκεψη πραγματοποιείται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ

Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας συναντήθηκαν σήμερα στη νότια Τουρκία για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η διεξαγωγή της οποίας δεν είχε ανακοινωθεί, ο Τούρκος Χουλουζί Ακάρ, ο Αμερικανός Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο Ρώσος Βαλέρι Γκερασίμοφ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά «με κοινά θέματα περιφερειακής ασφαλείας, αρχής γενομένης από τη Συρία και το Ιράκ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε τη συνάντηση προσθέτοντας ότι συνομιλίες για «θέματα ασφαλείας στη Συρία και το Ιράκ είναι προγραμματισμένες να γίνουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης».

Οι τρεις χώρες ακολουθούν διαφορετικές ατζέντες στη Συρία, όπου ωστόσο και οι τρεις πολεμούν και κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η τριμερής σύσκεψη πραγματοποιείται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του δεν είναι πιθανόν να εξαπολύσει επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, «χωρίς συντονισμό με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Η πόλη Μάνμπιτζ βρίσκεται στα χέρια του Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων, έναν αραβο-κουρδικό συνασπισμό, και βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας που θέλει να εκδιώξει τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG, κουρδική πολιτοφυλακή), τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

Ομως η κατάσταση γύρω από την πόλη έχει περιπλακεί τις τελευταίες ημέρες με την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών για την πρόληψη οποιασδήποτε σύγκρουσης, αλλά και την αποστολή στρατιωτικής φάλαγγας του συριακού καθεστώτος συνοδεύομενης από ρωσικά οχήματα.

Για την Ουάσινγκτον, οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις αντιπροσωπεύουν τις πλέον αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος, την στιγμή που οργανώνεται μία τεράστια στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η τριμερής συνάντησης συμπίπτει επίσης με την προέλαση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...