ΟΗΕ: Είκοσι εκατ. άνθρωποι απειλούνται άμεσα με λιμό

Δραματική έκκληση από τον οικονομολόγο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, για έσσερις διαφορετικούς λιμούς που πλήττουν τον κόσμο

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι -περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ρουμανίας ή της Φλόριντα- κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν μέσα σε διάστημα έξι μηνών σε τέσσερις διαφορετικούς λιμούς που πλήττουν τον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Αρίφ Χουσέιν.

«Στα σχεδόν 15 χρόνια που βρίσκομαι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, είναι η πρώτη φορά που μιλάμε κυριολεκτικά για λιμό σε τέσσερα διαφορετικά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.

Οι πόλεμοι στην Υεμένη, τη βορειοανατολική Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν έχουν καταστρέψει νοικοκυριά και προκαλέσει αύξηση στις τιμές, ενώ μια ξηρασία στην ανατολική Αφρική έχει καταστρέψει την αγροτική οικονομία.

«Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς ότι στον 21ο αιώνα άνθρωποι εξακολουθούν να πλήττονται από λιμούς τέτοιου μεγέθους. Μιλάμε για περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους και αυτό συμβαίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες ή τώρα. Η Υεμένη είναι τώρα, η Νιγηρία είναι τώρα, το Νότιο Σουδάν είναι τώρα», δήλωσε.

«Μετά έχεις μέρη όπως η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), η Κεντοαφρικανική Δημοκρατία, το Μπουρούντι, το Μαλί, ο Νίγηρας, όπου άνθρωποι βρίσκονται σε χρόνια διατροφική ανασφάλεια αλλά ... απλώς δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να πάρουν όλοι».

«Στη Σομαλία, όταν κοιτάζω τους δείκτες σε όρους εξαιρετικά υψηλών τιμών για τα τρόφιμα, μείωσης των τιμών των ζώων κτηνοτροφίας και των γεωργικών μισθών, ο λιμός θα έρθει πολύ γρήγορα». 

Το 2011, η Σομαλία επλήγη από έναν λιμό που σκότωσε 260.000 ανθρώπους. Η χώρα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού τον Ιούλιο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους μέχρι τον Μάιο.

«Όταν κηρύσουμε κατάσταση λιμού, αυτό σημαίνει πως έχουν ήδη χαθεί πολλές ζωές», δήλωσε ο Χουσάιν. «Αν περιμένουμε να τη διαπιστώσουμε στα σίγουρα, άνθρωποι είναι ήδη νεκροί».

Παρακαλούμε περιμένετε ...