Ο Άσαντ ανταλλάζει κρατουμένους με ομήρους των… τρομοκρατών

Για θύματα «απαγωγής από τρομοκρατικές οργανώσεις» κάνει λόγο το συριακό καθεστώς εννοώντας τους αντικαθεστωτικούς

Κρατουμένους στις συριακές φυλακές ανταλλάζει με ανθρώπους «που απήχθησαν από τρομοκρατικές οργανώσεις» το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς της Δαμασκού με τον όρο «τρομοκρατικές οργανώσεις» εννοεί όλες τις ομάδες των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, η κυβέρνηση «είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, και κυρίως στο πλαίσιο των προσπαθειών ενόψει των συνομιλιών στην Αστάνα, να ανταλλάξει κρατούμενους με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν απαγάγει τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό al Ikhbariya.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τις οργανώσεις των Σύρων ανταρτών, οι οποίες ζητούν εδώ και καιρό την απελευθέρωση κρατούμενων, ένα από τα ανθρωπιστικά μέτρα που τονίζουν ότι θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προτού διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, σε μια σπάνια κίνηση, η συριακή κυβέρνηση και οργανώσεις των ανταρτών αντάλλαξαν δεκάδες γυναίκες κρατούμενες και ομήρους, κάποιες από τις οποίες μαζί με τα παιδιά τους, στην επαρχία Χάμα στη βορειοδυτική Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η συριακή κυβέρνηση και αντιπροσωπείες των Σύρων ανταρτών έχουν προσκληθεί να συζητήσουν την κρίση στη χώρα στην Αστάνα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Εγγυήτριες δυνάμεις των συνομιλιών αυτών θα είναι η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και η Ιορδανία, ενώ οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Εξάλλου ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθούν στις 20 Φεβρουαρίου στη Γενεύη. Η βασική οργάνωση των Σύρων αντιπολιτευόμενων ενέκρινε χθες Κυριακή την αντιπροσωπεία της, η οποία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...