Ματωμένα Χριστούγεννα στη Νιγηρία

 Για ακόμα μία χρονιά, η θρησκευτική βία και οι επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών εναντίων αλλόθρησκων τις ημέρες των Χριστουγέννων, αιματοκύλισαν την βόρεια Νιγηρία.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις των ανταρτών της Μπόκο Χάραμ από την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων και 15 χριστιανοί οι οποίοι έχασαν την ζωή τους την Κυριακή, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε εκκλησία της επαρχίας Chibok .

Η βία ξεκίνησε νωρίς την Παρασκευή, όταν άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν στο χωριό Musari,σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Παράλληλα, ένοπλοι αντάρτες της ισλαμικής Μπόκο Χάραμ-παρακλάδι της Αλ Κάιντα- σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλο έναν,σε επίθεση στην επαρχία Maiha.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της παραμονής των Χριστουγέννων, ένοπλοι εισέβαλαν σε δύο ακόμα χριστιανικές εκκλησίες, σκοτώνοντας 12 άτομα.

Το όνομα της Μπόκο Χάραμ σημαίνει "Η Δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη." και οι αντάρτες επιδιώκουν να επιβάλουν τον νόμο της Σαρία στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Από το 2010, η οργάνωση έχει επιτεθεί σε τουλάχιστον 18 εκκλησίες στις βόρειες επαρχίες της Νιγηρίας. Επιπλέον έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Αμπούζα, περιλαμβανομένης μία επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο χρόνο, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι.