Ερντογάν: Η ΕΕ μεροληπτεί εναντίον μας

 Την δική της έκθεση προόδου για την ενταξιακή της διαδικασία δημοσίευσε η Τουρκία, όχι μόνο για να δείξει ότι "αντιδρά" στις απόψεις τις ΕΕ, αλλά και για να κάνει σαφή "την αποφασιστικότητα της χώρας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις", όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση του είναι απογοητευμένη από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την διαδικασία ένταξής της Τουρκίας , τις οποίες χαρακτήρισε "μεροληπτικές" και "αβάσιμες".

"Ενώ οι χώρες της ΕΕ πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, η δική μας χώρα περνά την πιο δημοκρατική, οικονομικά επιτυχημένη, σύγχρονη και διαφανή περίοδο της ιστορίας της" αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας αυτή τη χρονιά επισκιάστηκε, από θέσεις "ακόμα πιο υποκειμενικές, μεροληπτικές, αβάσιμες και αυθαίρετες".

Στην ετήσια έκθεσή της τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει ανεπαρκείς πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, ειδικά στους τομείς των ατομικών ελευθεριών.

Η Τουρκία άρχισε το 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες δεν ευδοκιμούν , εν μέρει λόγω της εχθρικής αντιμετώπισης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στην πλήρη ένταξη της ΕΕ, αλλά εν μέρει και λόγω των εμποδίων που θέτει η ίδια η Άγκυρα, οποία αρνείται ακόμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, και να παραχωρήσει στους πολίτες της το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άρνησή της αυτή συνεπάγεται το πάγωμα πολλών κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.