Βλέπουν φως για τη Συρία; Αποσύρει στρατεύματα η Ρωσία!

Στις 23 Ιανουαρίου στο Καζακστάν οι συνομιλίες για την οριστική λήξη του πολέμου στη Συρία

Η Ρωσία ξεκινά την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Συρία, κάτι που ενισχύει τις ελπίδες ότι η κατάπαυση του πυρός είναι βιώσιμη αλλά και ότι υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο για λήξη του 6ετους πολέμου που ισοπέδωσε τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αρχίσει να αλλάζει τη σύνθεση της δύναμης πυρός του στη Συρία στο πλαίσιο μιας προαναγγελθείσας μερικής αποχώρησης, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στις 23 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, συνομιλίες για τη Συρία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συζήτησε τηλεφωνικά τις προετοιμασίες των συνομιλιών με τον Καζάκο ομόλογό του, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Σύμφωνα πάντως με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik οι συνομιλίες είναι πιθανόν να μετατεθούν κατά μια εβδομάδα αργότερα.

Αποσύρει δυνάμεις η Ρωσία από τη Συρία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως τα πρώτα έξι βομβαρδιστικά Su-24 έχουν ήδη αποσυρθεί, αλλά τέσσερα Su-25 αεροπλάνα χερσαίας επίθεσης στάλθηκαν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίν στην επαρχία της Λαττάκειας στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης κυκλικής εναλλαγής.

Το υπουργείο ανέφερε ότι και άλλα αεροπλάνα θα αποσυρθούν μαζί με στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στη βάση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία στα τέλη Δεκεμβρίου και είπε πως η Ρωσία θα αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της στη Συρία, όπου η στρατιωτική επέμβασή της ανέστρεψε την κατάσταση προς όφελος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γερασίμοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως μια ρωσική ναυτική δύναμη της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ έχει αρχίσει την αποχώρησή της από την ανατολική Μεσόγειο.