Άσαντ: Χωρίς αποχώρηση ανταρτών από το Χαλέπι, δεν υπάρχει εκεχειρία

Συνομιλίες Μόσχας και Ουάσινγκτον για την αποχώρηση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι

Καμία πιθανότητα εκεχειρίας στο Χαλέπι αν δεν αποχωρήσουν οι αντάρτες από κάθε σημείο της πόλης διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Δαμασκού. Το καθεστώς Άσαντ χαρακτηρίζει για ακόμη μια φορά τους αντάρτες "τρομοκράτες" ενώ αναφέρει πως οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στο Χαλέπι είναι "όμηροι". "Η Συρία δεν θα αφήσει τους πολίτες της στο ανατολικό Χαλέπι ομήρους των τρομοκρατών και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους απελευθερώσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. "Αρνείται ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια (...) να εγκαθιδρυθεί μια κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι η οποία δεν θα προβλέπει την έξοδο όλων των τρομοκρατών", διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποιούνται συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αποχώρηση των ανταρτών από τον ανατολικό τομέα του Χαλεπίου. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ακύρωσε τις συνομιλίες κάνοντας λόγο για διαφωνίες μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Επίσης χθες η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία τουλάχιστον επτά ημερών στο Χαλέπι.

"Η Συρία είναι ευγνώμων στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην Κίνα επειδή έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για βέτο (...) απέναντι σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που μιλάει για εκεχειρία χωρίς να προβλέπει την έξοδο των ένοπλων ανδρών από το ανατολικό Χαλέπι", αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

"Αυτό θα έδινε στους τρομοκράτες την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους", συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν το ανατολικό Χαλέπι το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012.

Από τότε το καθεστώς έχει ανακτήσει τα δύο τρίτα του τομέα αυτού από τον οποίο διέφυγαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι λόγω των βομβαρδισμών.

Δύο οργανώσεις των ανταρτών αρνούνται να αποχωρήσουν από το Χαλέπι

Οργανώσεις ανταρτών διεμήνυσαν σήμερα ότι θα πολεμήσουν μέχρι την «τελευταία ρανίδα του αίματός τους» στο Χαλέπι, απορρίπτοντας την εξαγγελία περί της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την απομάκρυνσή τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου χάνουν έδαφος στις συνεχιζόμενες μάχες με τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Οι επαναστάτες δεν θα εγκαταλείψουν το Ανατολικό Χαλέπι (σ.σ. το ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης), θα πολεμήσουν τη ρωσική και ιρανική κατοχή μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους», υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Άμπντελ αλ Ραχμάν αλ Χαμούι, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, αναφερόμενος στους συμμάχους του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νέες νίκες του στρατού στο ανατολικό Χαλέπι

Ο συριακός στρατός κέρδισε περισσότερο έδαφος στη μάχη για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού, την ώρα που η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν για μια ακόμη φορά βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κήρυξη επταήμερης εκεχειρίας στην πόλη.

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης τους, ο συριακός στρατός και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές κατέλαβαν χθες το βράδυ τη συνοικία Κάντι Άσκρα και πλέον ελέγχουν τα δύο τρίτα των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προχωρούν σταθερά στο ανατολικό Χαλέπι μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών της πόλης.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές της πόλης για να γλιτώσουν από τις μάχες, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.