Η Δύση εγκαταλείπει την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Κοινωνική αστάθεια και πολιτική απομόνωση έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις στρατού και ανταρτών και οι τελευταίες βίαιες επιθέσεις των εξεγερμένων πολιτών εναντίων της γαλλικής Πρεσβείας και της αντιπροσωπείας της Air France στο Μπανγκί.

Η Γαλλία παίρνει πλέον μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Πρεσβείας και των πολιτών της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με εντολή του Φρανσουά Ολάντ ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν όλους τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την χώρα καθώς οι κλιμακώνονεται η βία και οι επιθέσεις των εξεγερμένων ανταρτών.

Tην ίδια ώρα , ο ΟΗΕ μεταφέρει το βοηθητικό προσωπικό και τις οικογένειες όλων των υπαλλήλων του από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε γειτονικές χώρες , καθώς φοβάται την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες ενάντια στο κτίριο της γαλλικής Πρεσβείας και της αντιπροσωπείας της Air France στο Μπανγκί, κατηγορώντας την πρώην μητρόπολη για απροθυμία να στείλει στρατιωτική βοήθεια με σκοπό την εξουδετέρωση των εξεγερμένων στη χώρα.

Οι εξτρεμιστές της οργάνωσης Σελέκα πλησίασαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα της χώρας και ζήτησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα τους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, οι αντάρτες "με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση τους φαίνεται να δείχνουν ότι σκοπός τους είναι η κατάληψη του Μπαγκί".

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε βαθιά ανησυχία και προειδοποίησε όλους τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα "έως ότου η κατάσταση της ασφάλειας βελτιωθεί".