Στάχτη το μισό Ισραήλ: Για 4η μέρα στο έλεος των πυρκαγιών (BINTEO)

Τη χώρα συνδράμουν με πυροσβεστικές δυνάμεις η παλαιστινιακή πλευρά καθώς και δυνάμεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Για τέταρτη ημέρα οι πυρκαγιές κατακαίνε το κεντρικό και βόρειο Ισραήλ, ενώ τη χώρα συνδράμουν με πυροσβεστικές δυνάμεις η παλαιστινιακή πλευρά καθώς και δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Προσφορές για βοήθεια υπάρχουν και από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Η ασυνήθιστη ξηρασία για την εποχή και οι ανατολικοί άνεμοι ενίσχυσαν τις πυρκαγιές, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη κι επεκτάθηκαν στη μισή χώρα. 

Οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και έχουν προκαλέσει καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια. Στη Χάιφα περίπου 80.000 ανθρώποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ενώ οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για την κατάσβεση πύρινων εστιών γύρω από την Ιερουσαλήμ και άλλες βόρειες περιοχές της χώρας. 

Συνελήφθησαν 12 «τρομοκράτες» 

Όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάποιες από τις πυρκαγιές φαίνεται να προκλήθηκαν από εμπρησμό και κατηγόρησε για τρομοκρατία τους δράστες. 

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ ανακοίνωσε ότι οι 12 συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση είτε ενώ επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά, είτε ενώ εγκατέλειπαν την περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά. 

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν μίλησε για "μειονότητες", χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται σε αναφορές είτε για Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής είτε για Παλαιστίνιους. "Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι το κίνητρο να είναι εθνικιστικό", δήλωσε ο Ερντάν στο Ραδιόφωνο του Στρατού.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από την παλαιστινιακή ηγεσία. 

Πρόκειται για τις χειρότερες πυρκαγιές στη χώρα μετά το 2010, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 44 άνθρωποι στα βόρεια της χώρας. Τότε, οι ερευνητές είχαν αποφανθεί ότι οι πυρκαγιές είχαν προκληθεί από αμέλεια.