Επεισόδια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Εκατοντάδες διαδηλωτές, που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, πέταξαν αντικείμενα στην πρεσβεία της Γαλλίας στο Μπανγκουί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, έπειτα από καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, για να καταδικάσουν την αδράνεια του Παρισιού ενώπιον της προέλασης ενός συνασπισμού των ανταρτών, ο οποίος έχει κυριεύσει ένα μέρος της χώρας.

“Βρισκόμαστε εδώ στην πρεσβεία της Γαλλίας επειδή η Γαλλία μας είχε αποικίσει. Όμως η Γαλλία έχει την τάση να μας εγκαταλείπει. Δεν χρειαζόμαστε πια την Γαλλία, η Γαλλία δεν έχει παρά να πάρει την πρεσβεία της και να φύγει”, δήλωσε μια διαδηλώτρια στο Reuters.

“Η Γαλλία δεν σεβάστηκε την αμυντική σύμβαση ανάμεσα σε αυτήν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Καταδικάζουμε την στάση αυτήν” είπε άλλος φοιτητής.

Κατά την διαδήλωση πολλοί νέοι πέταξαν αντικείμενα στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας, προκαλώντας την θραύση μερικών τζαμιών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει στρατιωτική δύναμη με σκοπό να διασφαλίσει την πρεσβεία της, όπως τονίζει ανακοινωθέν του υπουργείου Αμυνας στο Παρίσι. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, θέτει ως προτεραιότητα κανένας Γάλλος να μη διακινδυνεύσει στη χώρα. Πέριξ του διεθνούς αεροδρομίου στο Μπανγκουί σταθμεύει μόνιμα γαλλική 250μελής στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη, υπενθυμίζει το ίδιο υπουργικό ανακοινωθέν, η οποία έλαβε θέσεις σε επίκαιρα σημεία στο Μπανγκουί.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, ο συνασπισμός ανταρτών Seleka έχει πάρει τον έλεγχο πολλών σημαντικών πόλεων της χώρας, αξιώνοντας “το σεβασμό” των ειρηνευτικών συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ του 2007 και του 2011.

Παρά την έκκληση των αρχών και των γειτονικών χωρών για διαπραγματεύσεις, ο Seleka προήλασε γρήγορα χωρίς να συναντήσει αντίσταση και πλέον βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα της χώρας.