Μπασάρ αλ-Άσαντ: Γυμνάζομαι, τρώω και κοιμάμαι κανονικά παρά τον εμφύλιο

"Σε έναν πόλεμο, πάντα υπάρχουν οι αθώοι που τραυματίζονται ή σκοτώνονται. Τι να κάνουμε;"

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, αναπαύεται τακτικά παρά τον σπαρακτικό εμφύλιο που συγκλονίζει τη χώρα του... Ο 51χρονος αμφιλεγόμενος πολιτικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Sunday Times δε δίστασε να μιλήσει για την αδιατάρακτη ξεκούρασή του- ερωτηθείς αν μπορεί και κοιμάται γνωρίζοντας ότι παιδιά στη Συρία σκοτώνονται καθημερινά, εκείνος απλά γέλασε και είπε "Καταλαβαίνω το νόημα αυτής της ερώτησης. Κοιμάμαι τακτικά, κοιμάμαι και εργάζομαι και τρώω κανονικά και γυμνάζομαι". 

Ο Άσαντ, ανασήκωσε τους ώμους του όταν ρωτήθηκε για το πώς νοιώθει για τους χιλιάδες νεκρούς που αφήνει πίσω της ο πόλεμος, απλά έριξε το φταίξιμο στους τρομοκράτες και τόνισε ότι "μιλάμε για πόλεμο, όχι για φιλανθρωπική οργάνωση". "Σε έναν πόλεμο, πάντα υπάρχουν οι αθώοι που τραυματίζονται ή σκοτώνονται. Τι να κάνουμε; Κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο. Οι τρομοκράτες εξακολουθούν και βρίσκονται στο Χαλέπι και χρησιμοποιούν τους πολίτες ώς ασπίδες". Πρόσθεσε επίσης: "Δε μπορούμε να μένουμε απαθείς και να λέμε 'μην καταστρέφετε την πόλη'. Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι και όχι η πόλη, οπότε κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για εκείνους". 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Άσαντ επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του πως οι βραβευμένη οργάνωση με Νόμπελ Ειρήνης «Λευκά Κράνη» χειραγωγούν τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών. Πρόσθεσε μάλιστα πως η φωτογραφία του τραυματισμένου 5χρονου μέσα στο ασθενοφόρο, μια υπενθύμιση του πόνου των αμάχων στο Χαλέπι, είναι πλαστή.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η Δύση έχει αποδυναμωθεί στη Συρία: "Κατά το παρελθόν, αν έλεγα κάτι ο κόσμος θα έλεγε ότι ο πρόεδρος της Συρίας είναι εκτός πραγματικότητας. Τώρα είναι διαφορετικό. Η Δύση γίνεται όλο και πιο αδύναμη", είπε στο βρετανικό μέσο και σημείωσε ότι οι Σύροι έχουν μόνο μια επιλογή, ανάμεσα σε εκείνον και τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.