Θα εκτελέσουν σχιζοφρενή γιατί έκριναν ότι δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα!

Καταδικάστηκε για το φόνο ενός ιεροκήρυκα

Σε θάνατο καταδίκασε δικαστήριο του Πακιστάν έναν 50χρονο άνδρα με σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου αφού, σύμφωνα με τους δικαστές, ο άνδρας αυτός δεν έχει ψυχική διαταραχή!

Ο 50χρονος Ιμντάντ Άλι καταδικάστηκε για το φόνο ενός ιεροκήρυκα που διέπραξε το 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους που τον παρακολουθούν ο μελλοθάνατος πιστεύει ότι κυβερνά τον κόσμο, ότι τον καταδιώκουν και ακούει φωνές που του δίνουν εντολές. Ο θεράπων ιατρός του τονίζει ότι ο 50χρονος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ούτε το έγκλημα που διέπραξε, ούτε την τιμωρία που του επιβλήθηκε.

Όμως οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έκριναν ότι η σχιζοφρένεια "δεν είναι ανίατη ψυχική διαταραχή" αλλά μπορεί να ιαθεί. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί "ψυχική διαταραχή"...

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις ιατρικές γνωματεύσεις και μια ένορκη κατάθεση του ψυχιάτρου που παρακολουθεί τον 50χρονο.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε δύο ορισμούς της σχιζοφρένειας όπως καταγράφονται σε λεξικά καθώς και σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της γειτονικής Ινδίας, του 1988.

Ο Άλι ενδέχεται να εκτελεστεί την Τετάρτη. Το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον η σύζυγός του είναι να ζητήσει από τους συγγενείς του θύματός του να τον συγχωρέσουν, κάτι που με βάση τον ισλαμικό νόμο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της εκτέλεσης. "Επικοινωνήσαμε με κάποιους συγγενείς της οικογένειας. Όμως μέχρι τώρα έχουν αρνηθεί να συναντηθούν μαζί μας", είπε η σύζυγος του μελλοθάνατου, Σάφια Μπάνο.

Το Πακιστάν έχει εκτελέσει 425 ανθρώπους αφότου επανέφερε τη θανατική ποινή, το 2014, μετά από μια σφαγή σε σχολείο της πόλης Πεσάβαρ όπου οι Ταλιμπάν σκότωσαν περισσότερους από 150 ανθρώπους.