Ρωσία: Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των ανταρτών αν φύγουν από το Χαλέπι

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το Χαλέπι πλήττεται ανελέητα από τους βομβαρδισμούς των συριακών και ρωσικών δυνάμεων

Εγγυήσεις για την ασφάλεια των ανταρτών εφόσον αποφασίσουν να φύγουν από το Χαλέπι δίνει η Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι αν οι αντάρτες αποφασίσουν να αποσυρθούν, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την έξοδό τους από την πόλη με ασφάλεια.

Εδώ και τρεις εβδομάδες,  ο συριακός και ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζουν ανελέητα το Χαλέπι. Στην κατεστραμμένη πλέον πόλη, σημειώνονται οι χειρότερες συγκρούσεις από την έναρξη -πριν τρεις εβδομάδες-  επιχείρησης του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στόχος είναι η ανακατάληψη των συνοικιών της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή αποχώρηση των ανταρτών με τα όπλα τους, ελεύθερο πέρασμα στους πολίτες από το ανατολικό Χαλέπι, καθώς και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αυτή η νέα ρωσική πρόταση για «ασφαλή» έξοδο από το Χαλέπι, η πρώτη που διατυπώνεται από τον Ιούλιο, γίνεται λίγες ώρες πριν μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο στη Λωζάνη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και εκπροσώπων χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, η πρόταση αυτή είναι ένας ελιγμός για να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού θα φαίνεται ότι παρουσιάζει διπλωματικές εναλλακτικές λύσεις.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη ρωσική στρατηγική: στόχος παραμένει η εξόντωση των ανταρτών στο Χαλέπι», εκτίμησε ο Τομά Πιερέ ειδικός σε θέματα Συρίας.

Στις συνοικίες του Χαλεπιού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ζουν 250.000 άνθρωποι, περισσότεροι από 370, στην πλειονότητά τους άμαχοι εκ των οποίων 68 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.