Πένθος στην Ταϊλάνδη για τον θάνατο του βασιλιά της χώρας

Εκατοντάδες άνθρωποι ντυμένοι στα ροζ –το χρώμα του βασιλιά– είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Σιριράι της Μπανγκόκ για να προσευχηθούν

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, ο μονάρχης που βασίλεψε για περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον στον κόσμο, πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο, ανακοίνωσαν τα ανάκτορα.

Τα ανάκτορα δεν ανέφεραν την αιτία του θανάτου του. Ήταν 88 ετών και βρισκόταν στο θρόνο επί 70 χρόνια.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο βασιλιάς. Πολλοί έβαλαν τα κλάματα όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του.

Ο γιος και διάδοχός του, ο 63χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μάχα Βατζιραλονγκόρν, αναμένεται να γίνει ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης. Ο πρίγκιπας Βατζιραλονγκόρν θα πρέπει να κερδίσει τον σεβασμό και τη λατρεία που απολάμβανε ο πατέρας του έπειτα από επτά δεκαετίες στον θρόνο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Πραγιούτ Τσαν-Ότσα, ζήτησε σήμερα από τους πολίτες να απέχουν από κάθε εορταστική δραστηριότητα για 30 ημέρες. 

Η ανησυχία για την υγεία του βασιλιά και τη διαδοχή του ήταν το υπόβαθρο για πάνω από μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής στην Ταϊλάνδη, περιλαμβανομένων και δύο πραξικοπημάτων.

Την Τετάρτη το βράδυ, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην επαρχία Τσονμπούρι και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μάχα Βατζιραλόνγκορν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τη Γερμανία όπου βρισκόταν.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ντυμένοι στα ροζ –το χρώμα του βασιλιά– είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Σιριράι της Μπανγκόκ για να προσευχηθούν για την υγεία του 88χρονου Μπουμίμπολ. 

Ο βασιλιάς στην Ταϊλάνδη δεν έχει πολιτική εξουσία όμως θεωρείται ο "συγκολλητικός παράγοντας" του έθνους και προστατεύεται πολύ αυστηρά από τη νομοθεσία. Πέρσι το καλοκαίρι ένας άνδρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών και μια γυναίκα σε κάθειρξη 28 ετών επειδή είχαν αναρτήσει στο Facebook μηνύματα που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τη βασιλική οικογένεια.