Αϊτή: Σε μαζικούς τάφους οι νεκροί του Μάθιου και ξέσπασμα χολέρας

Δραματική η κατάσταση στο νησί - 13 νεκροί από χολέρα και 1000 από τον τυφώνα - Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς νερό και τρόφιμα

Ο αριθμός των ατόμων που σκοτώθηκαν στην Αϊτή την περασμένη εβδομάδα από το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου έφτασε τους 1.000, ενώ πλέον η χώρα μάχεται εναντίον της χολέρας.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα στη νοτιο-δυτική Αϊτή ενώ άλλοι 62 άνθρωποι νοσούν. Τα δίκτυα ύδρευσης είναι κατεστραμμένα και δεν υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό. Οι δρόμοι προς τις πληγείσες περιοχές στην ενδοχώρα παραμένουν αποκομμένοι και δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα και τρόφιμα 

«Πρέπει να βρούμε νερό για να μειώσουμε τα περιστατικά χολέρας. Χρειαζόμαστε ορούς και δισκία απολύμανσης του νερού για να σώσουμε ζωές. Οι άνθρωποι είναι απεγνωσμένοι», σύμφωνα με τους γαιτρούς και τους νοσηλευτές. 

Επιπλεόν, για τον φόβο εξάπλωσης της επιδημίας, οι αρχές αναγκάστηκαν να θάψουν τους νεκρούς σε μαζικούς τάφους, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές όπου ισοπεδώθηκαν ολόκληαρ χωριά. 

Ο ισχυρός τυφώνας, η χειρότερη καταιγίδα της Καραϊβικής σε σχεδόν δέκα χρόνια, έπληξε την Αϊτή την Τρίτη με ανέμους ταχύτητας 230 χλμ/ώρα και καταρρακτώδεις βροχές.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Care-France: "πολλοί κάτοικοι έχασαν τα πάντα. Δεν έχουν τίποτε εκτός από τα ρούχα που φορούν". Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.