Υπέβαλε την παραίτησή του ο αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι

Την παραίτησή του υπέβαλε το Σάββατο ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι. Την ίδια ώρα οι Αιγύπτιοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στο δεύτερο και τελευταίο γύρο του δημοψηφίσματος για το αμφιλεγόμενο σχέδιο Συντάγματος

Σε πολιτική κρίση βρίσκεται η χώρα

Ο Μέκι υποστήριξε σε ανακοίνωσή του, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι συνειδητοποίησε πως το "πολιτικό έργο δεν συνάδει με την επαγγελματική του κατάρτιση του δικαστή" και ότι σκόπευε να παραιτηθεί από την 7η Νοεμβρίου αλλά καθυστέρησε λόγω των σημαντικών εξελίξεων, όπως η Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Η απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να δώσει στον εαυτό του έκτακτες εξουσίες με διάταγμα ήταν, όπως προκύπτει από την ίδια ανακοίνωση του Μέκι, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην οριστική παραίτησή του. Το εν λόγω διάταγμα αποσύρθηκε, αλλά πυροδότησε εκ νέου μια βαθιά πολιτική κρίση.

"Η στιγμή είναι κατάλληλη για να ανακοινώσω την παραίτησή μου από τη θέση του αντιπροέδρου της δημοκρατίας", ανέφερε ο Μαχμούντ Μέκι στην ανακοίνωσή του.

Πριν διοριστεί αντιπρόεδρος τον Αύγουστο, ο Μέκι ήταν δικαστικός που έχαιρε σεβασμού και είχε παίξει σημαντικό ρόλο το 2005, όταν είχε συμβάλει στις διαμαρτυρίες των δικαστών εναντίον των παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας σε θέματα της δικαστικής εξουσίας. Επρόκειτο ουσιαστικά για κίνημα που είχε αντιταχθεί στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σπάνια η θέση του αντιπροέδρου στην Αίγυπτο

Ο Μέκι έχει γεννηθεί το 1954 στην Αλεξάνδρεια. Υπήρξε μόλις ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, που ήταν αντιπρόεδρος του Ανουάρ αλ Σαντάτ, όταν ο τελευταίος είχε δολοφονηθεί το 1981, δεν είχε διορίσει κανέναν στο αξίωμα αυτό παρά μόνο μετά το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης του 2011, η οποία τελικά τον ανέτρεψε. Σ' εκείνο το διάστημα, είχε διορίσει αντιπρόεδρο τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Ομάρ Σουλεϊμάν.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος που τίθεται σε ψηφοφορία δεν αναφέρεται σε καθήκοντα αντιπροέδρου. Ο αδελφός του Μαχμούντ Μέκι, Άχμεντ Μέκι, είναι εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι παραιτήθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Φαρούκ αλ Οκάντα, προσθέτοντας ότι ο στενός συνεργάτης του Χισάμ Ράμεζ είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του.