Ισραηλινοί ερευνητές: Ο Μαχμούντ Αμπάς ήταν πράκτορας της KGB

Με κωδικό όνομα "Κροτόφ", ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής διετέλεσε την δεκαετία του 1980 πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών!

Ισραηλινοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έγγραφα της περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης αποκαλύπτουν ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διετέλεσε την δεκαετία του 1980 πράκτορας των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, KGB.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση διέψευσε ότι ο Αμπάς, που απέκτησε το διδακτορικό του στην Μόσχα το 1982, διετέλεσε σοβιετικός πράκτορας, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι "εξαπολύει μια εκστρατεία σπίλωσης" που στοχεύει να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν το 2014.

Οι κατηγορίες, που αρχικά μεταδόθηκαν από τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι Ένα χθες, ήρθαν στην δημοσιότητα καθώς η Ρωσία προωθεί την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να φιλοξενήσει στην Μόσχα μια συνάντηση μεταξύ του Αμπάς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής στην συνάντηση κορυφής, όπως τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σήμερα, χωρίς να αναφέρει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγή αυτής.

Οι ερευνητές Ισαμπέλα Γκινόρ και ο Γιντεόν Ρεμέζ από το πανεπιστήμιο της Χεβρόνας του ινστιτούτου Τρούμαν της Ιερουσαλήμ ανέφεραν πως η σύνδεση Αμπάς–KGB αποκαλύφθηκε από αρχεία που υπέκλεψε ο πρώην αξιωματούχος της KGB, ακτιβιστής Βασίλι Μιτρόκιν το 1991.

Μέρος των εγγράφων, που βρίσκεται τώρα στα Αρχεία Τσώρτσιλ του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ της Βρετανίας δόθηκε στην δημοσιότητα πριν δύο χρόνια προς δημόσια έρευνα και το ινστιτούτο Τρούμαν ζήτησε ένα φάκελο που έφερε τον τίτλο "Μέση Ανατολή", τόνισε ο Ρεμέζ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Υπάρχει ένα σύνολο περιλήψεων ή αποσπάσματα μέσα στο φάκελο που όλα φέρουν το όνομα ατόμων που στρατολογήθηκαν από την KGB το 1983", πρόσθεσε.

"Ένα από αυτά τα αρχεία έχει μόνο δύο γραμμές... Ξεκινά με το κωδικό όνομα του ατόμου "Κροτόφ", που προέρχεται από την ρωσική λέξη 'κατάσκοπος' και μετά "Αμπάς Μαχμούντ, γεννηθείς το 1935 στην Παλαιστίνη, μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φάταχ και της PLO, στην Δαμασκό πράκτορας της KGB", τόνισε ο Ρεμέζ.

Ο Αμπάς, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για πολλά πράγματα από τους ισραηλινούς και εκλέχθηκε πρόεδρος της Παλαιστίνης το 2005, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φάταχ, η οποία αποτέλεσε τον κορμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Τα έγγραφα που επικαλείται ο Ρεμέζ δεν έδιναν καμία ένδειξη σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτιζε ο Αμπάς για την KGB κατά την περίοδο της υποτιθέμενης θητείας του ως πράκτορας.

"Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η ισραηλινή τηλεόραση είναι ανοησίες, που έχουμε συνηθίσει οι ισραηλινοί να λένε", τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Ο Τζαμάλ Νταζάνι, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Παλαιστίνης Ραμπί Χαμντάλα τόνισε πως πρόκειται για μια "εκστρατεία σπίλωσης" και ένα "προπέτασμα καπνού" που πραγματοποιεί η κυβέρνηση του Ισραήλ με τους "αντιπροσώπους" της για να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος, που αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει δημοσίως για το θέμα, ανέφερε ότι ο Αμπάς διετέλεσε "επίσημος σύνδεσμος των σοβιετικών και για αυτό το λόγο είναι απίθανο να χρειαζόταν να είναι πράκτορας", τόνισε, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Παράλληλα επισήμανε πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος ήταν κατάσκοπος είναι "απολύτως παράλογος".

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν μια "περίεργη σύμπτωση" ότι ο Μιχαήλ Μπογντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Μέση Ανατολή σήμερα, βρισκόταν το 1983 στην Δαμασκό.