Επέζησε ένα μήνα στα χιόνια δίπλα στο νεκρό σύντροφό της

Σε τραγωδία κατέληξε η εξόρμηση ενός ζευγαριού στη Νέα Ζηλανδία

Νέα Ζηλανδία, Νότιο Νησί. Δύο Τσέχοι ορειβάτες, η Pavlina Pizova και ο φίλος της Petr, πηγαίνουν για πεζοπορία στο Routeburn Track, ένα ορεινό μονοπάτι 32 χιλιομέτρων. Μετά από πορεία ημερών στο δύσκολο, χειμερινό και χιονισμένο τοπίο, το ζευγάρι κατέληξε να τριγυρίζει αποπροσανατολισμένο από την πυκνή ομίχλη και τη βαριά χιονόπτωση.  Σε μια άτυχη στιγμή, ο Petr γλίστρησε σε μια πλαγιά βάθους 5 έως 7 μέτρων, καταλήγοντας εγκλωβισμένος σε ένα σωρό από βράχια και κλαδιά. Η Pavlina προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά μάταια.

Το ζευγάρι, αν και πεπειραμένοι πεζοπόροι και με καλό εξοπλισμό, δεν είχαν μεριμνήσει να πάρουν μαζί τους φάρους εντοπισμού για περίπτωση ανάγκης και δεν είχαν φροντίσει να ενημερώσουν κανένα για το πρόγραμμα και την πορεία που θα διένυαν. Μετά από κάποιες ώρες ο πληγωμένος Petr υπέκυψε στα τραύματά του και εξέπνευσε. Η Pavlina έμεινε ολομόναχη σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον. Την πρώτη νύχτα την πέρασε δίπλα στο άψυχο σώμα του συνοδοιπόρου της μέσα στη χαράδρα, ενώ τις δύο επόμενες εξακολούθησε να παραμένει σε εξωτερικό περιβάλλον, καθώς λόγω του πυκνού χιονιού δε μπορούσε να βρει το ορειβατικό μονοπάτι. Το χιόνι της έφτανε μέχρι τη μέση ενώ τα πόδια της είχαν παγώσει. Τελικά κατάφερε να βρει καταφύγιο σε ένα απομονωμένο καταφύγιο δίπλα σε μια λίμνη, όπου και παρέμεινε επί τέσσερις βδομάδες, μέχρι τη διάσωσή της.

Η ορειβάτισσα αναγκάστηκε να παραβιάσει την πόρτα προκειμένου να μπει στο καταφύγιο, ενώ κατάφερε να επιβιώσει χάρη στις λίγες προμήθειες τροφίμων, ξύλων και αερίου που βρήκε. Έφτιαξε μόνη της παπούτσια από κλαδιά και καθώς δε μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ραδιόφωνο, έγραψε το αρχικό γράμμα της λέξης «Βοήθεια» πάνω στο χιόνι κοντά στην καλύβα. Κανείς δεν εμφανιζόταν όσο οι μέρες περνούσαν, καθώς το μονοπάτι είχε επισήμως κλείσει για τη χειμερινή περίοδο. Κάποιες προσπάθειές της να βρει τροφή στον περιβάλλοντα χώρο απέβησαν άκαρπες και προτίμησε να παραμείνει στην ασφάλεια του καταφυγίου, καθώς ο καιρός ήταν εξαιρετικά κακός και η υγεία της είχε κλονιστεί. Όταν εντοπίστηκε από τις ειδικές ομάδες διάσωσης, είχε κρυοπαγήματα και έπασχε από υποθερμία. Τις τέσσερις εβδομάδες που πέρασε στο καταφύγιο, η Pavlina προσπαθούσε να παραμείνει ζεστή και να διατηρεί σε συνεχή κίνηση τα χέρια και τα πόδια της.

 Η ίδια παραδέχθηκε ωστόσο πως η ορειβατική εξόρμηση δεν ήταν καλά σχεδιασμένη, πως υποτίμησε τις κακές καιρικές  συνθήκες και πως έπρεπε να είχε ενημερώσει τους οικείους της για την πορεία που είχε σχεδιάσει να ακολουθήσει. To ζευγάρι φίλων βρισκόταν από τον Ιανουάριο στη Νέα Ζηλανδία, καθώς αρκετοί Τσέχοι ταξιδεύουν στη χώρα κάθε χρόνο, μαγεμένοι από το ανάγλυφο της χώρας που προσφέρεται για ορειβασία.