«Άσαντ και Μόσχα ρίχνουν εμπρηστικές βόμβες κατά αμάχων»

Καταγγελία από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εμπρηστικές βόμβες κατά αμάχων ρίχνουν τα αεροσκάφη της ρωσικής αεροπορίας, με τη συμφωνία του Μπασάρ Αλ Άσαντ, καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Και χαρακτηρίζει τις επιδρομές «κατάπτυστες».

Το HRW που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι από τον Ιούνιο έχουν χρησιμοποιηθεί εμπρηστικές βόμβες τουλάχιστον 18 φορές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 10 άνθρωποι. Υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» ότι η Ρωσία υποστήριζε τα αεροσκάφη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στις επιθέσεις, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του τμήματος Όπλων του HRW, Στίβεν Γκους, κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία «να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις με εμπρηστικά όπλα» στις κατοικημένες ζώνες. «Οι κατάπτυστες επιθέσεις με εμπρηστικά όπλα στη Συρία αντικατοπτρίζουν την χαρακτηριστική έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο που περιορίζει τη χρήση αυτού του είδους όπλων», υπογράμμισε.

Τα εμπρηστικά όπλα μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα και αναπνευστικά προβλήματα. Τα θύματα - όσα επιζήσουν - συχνά παρουσιάζουν μακροχρόνια σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, λόγω της έκτασης των τραυμάτων τους και της παραμόρφωσής τους.

Ρωσικά μαχητικά κατά στόχων των τζιχαντιστών με ορμητήριο στο Ιράν

Δύο από τις επιθέσεις τις οποίες καταγγέλλει το HRW έγιναν στις 7 Αυγούστου στις πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ, στους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ένας εθελοντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αφηγήθηκε ότι «η φωτιά κατέκαψε τα πάντα, σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες καυσίμων, ακόμη και το χορτάρι».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επίσης αναφέρει ότι ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν θερμίτη, μια εμπρηστική ουσία, στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χαλέπι, Ντέιρ Εζόρ και Ράκα. Στις αρχές Αυγούστου, ακτιβιστές από την Νταράγια, πολιορκημένη πόλη κοντά στη Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες, κατηγόρησαν το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποίησε βόμβες ναπάλμ εναντίον του πληθυσμού.

Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύρραξη στη Συρία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον αμάχων με μη συμβατικά όπλα, όπως με αέρια χλωρίου και μουστάρδας.

Το HRW σημειώνει ότι η χρήση εμπρηστικών όπλων στη Συρία «αυξήθηκε σημαντικά» αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Περισσότεροι από 290.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη Συρία και πολλά εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν.