Συνελήφθη Ιρανός ως κατάσκοπος των Βρετανών στην Τεχεράνη

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έχουν συλλάβει τουλάχιστον άλλους έξι πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, ή εκπατρισμένους

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη έναν πολίτη με διπλή υπηκοότητα που συνδέεται με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, στην πιο πρόσφατη σε μια σειρά συλλήψεων πολιτών που έχουν διπλή υπηκοότητα στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

"Ο κατηγορούμενος εργαζόταν σε έναν οικονομικό τομέα που συνδέεται με το Ιράν", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης, Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ντολαταμπαντί δεν ανέφερε την ταυτότητα του ανθρώπου που κατηγορείται ούτε είπε ποια είναι η δεύτερη υπηκοότητά του.

Ο εισαγγελέας δήλωσε πως η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές κατά της "δυτικής διείσδυσης", όπως την αποκαλούν αξιωματούχοι.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έχουν συλλάβει τουλάχιστον άλλους έξι πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα, ή εκπατρισμένους, όταν επέστρεψαν για να επισκεφθούν το Ιράν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, τον μεγαλύτερο αριθμό Ιρανών με διπλή υπηκοότητα που έχει συλληφθεί τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με όσα είναι γνωστά.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις περισσότερες από αυτές τις συλλήψεις, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες αν τους έχουν απαγγελθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες.

Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, κάτι που εμποδίζει τις ενδιαφερόμενες δυτικές πρεσβείες από το να επισκεφθούν τα άτομα που έχουν συλληφθεί.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη εβδομάδα, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε ανησυχίες στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί για την κράτηση ορισμένων πολιτών με διπλή βρετανική και ιρανική υπηκοότητα.