Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κατηγορεί τo Kίεβο για εισβολή στην Κριμαία

Οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν "τρομοκρατικές επιθέσεις" ενώ οι κατάσκοποι "έχουν συλληφθεί και ομολογούν"

Οι ρωσικές αρχές απέτρεψαν "τρομοκρατικές επιθέσεις" και μια ένοπλη εισβολή στην Κριμαία που, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB, σχεδιάστηκαν από την Ουκρανία με στόχο την "αποσταθεροποίηση" της χερσονήσου πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

"H FSB απέτρεψε στην Κριμαία τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον βασικών υποδομών" υποστηρίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία ένας πράκτοράς της και ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους Ουκρανούς "σαμποτέρ".

Σύμφωνα με την FSB, οι "τρομοκρατικές επιθέσεις" είχαν σχεδιαστεί από την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. 

Μετά τις αποκαλύψεις, ο ίδιος ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιλέγει τον τρόμο από την ειρήνη και ότι  παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Ο Ρώσος πρόεδρος  δήλωσε ότι οι ενέργειες του Κιέβου ήταν « ανόητες » και « εγκληματικές » και ότι πλέον δεν υπάχρει νόημα να συνεχιστούν οι προγραμματισμένες συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία. 

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για να αλλάξει η συμπεριφορά του Κιέβου.

Η απόπειρα εισβολής

"Τη νύχτα της 6ης προς την 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας. Ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην περιοχή βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η FSB υποστηρίζει επίσης ότι εμπόδισε άλλες δύο ομάδες "σαμποτέρ-τρομοκρατών" που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς την 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από "μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων". Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας ρώσος στρατιώτης.

Στο "δίκτυο των κατασκόπων" συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι, υποστηρίζει η Μόσχα. "Έχουν συλληφθεί και ομολογούν" συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στην Κριμαία, ιδίως σε δημόσιους χώρους, στα σύνορα και σε εγκαταστάσεις υποδομών και έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα για την υπόθεση, πρόσθεσε η FSB.

Διαψεύδει η Ουκρανία

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) διέψευσε αμέσως ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν μια ένοπλη επέμβαση στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού έκανε λόγο για "προβοκάτσια". "Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει δια της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει", διαβεβαίωσε ο Γιούρι Τάντιτ, ένας σύμβουλος του επικεφαλής της SBU, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax-Ukraine. 

«Ο Πούτιν επιθυμεί νέο πόλεμο. Η Ρωσία κλιμακώνει, απεγνωσμένα αναζητεί για ένα casus belli ενάντια στην Ουκρανία και δοκιμάζει την αντίδραση της Δύσης», τόνισε σε ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, μετά από μια στρατιωτική επέμβαση και ένα δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση. Στη χερσόνησο υπάρχουν πολλές στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις της Ρωσίας, όπως εκείνη του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη.