Η κολοκυθιά στο προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας, ΕΕ: Η βίζα και τα προαπαιτούμενα

Τελεσίγραφο στέλνει η Τουρκία στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Τελεσίγραφο στέλνει η Τουρκία στους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες ζητώντας να δοθεί ακριβής ημερομηνία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλιώς θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κάλεσε τις Βρυξέλλες να δώσουν «ξεκάθαρη ημερομηνία». Όπως είπε, αν η Τουρκία εκπληρώσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει να αλλάξει τον νόμο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την της ίδιας της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι αυτό είναι ένα από τα 72 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ στην Άγκυρα για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ δεν προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για την απελευθέρωση της βίζας, η συμφωνία για το προσφυγικό θα σταματήσει να εφαρμόζεται από την Τουρκία και θα αρχίσει και πάλι η ροή μεταναστών προς το ευρωπαϊκό έδαφος.

Η εκβιαστική ρητορική της Τουρκίας (ρητορική που πολλάκις έχει υιοθετήσει το καθεστώς Ερντογάν) έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ΕΕ. Αξιωματούχοι της Ένωσης αλλά και των χωρών μελών ζητούν, σε όλους τους τόνους, να απαιτηθεί από την Τουρκία να ικανοποιήσει και τα 72 προαπαιτούμενα για τα οποία δεσμεύτηκε στη σύνοδο με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια να προχωρήσει η άρση της βίζας. 

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Σταϊνάμαγιερ, είχε δηλώσει ότι η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και σημείωσε: «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ενώ και χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, είπε πως για να γίνει η απελευθέρωση της βίζας, θα πρέπει η Άγκυρα να υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δεσμεύσεις. 

Η κυβέρνηση της Δανίας ζητά να μει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εξαιτίας των "μη δημοκρατικών πρωτοβουλιών" του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της υποστήριξής του στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα της Δανίας.

"Ξεπεράσθηκε η κόκκινη γραμμή αυτού που θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο για μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίχαελ Όστρουπ Γένσεν.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας απείλησε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.