Το παράπονο του Αμπουμπακάρ Σεκάου: Το Ισλαμικό Κράτος με εξαπάτησε!

Ο πρώην (;) ηγέτης της Μπόκο Χαράμ επανεμφανίστηκε σήμερα μετά από πολλούς μήνες

Ο πρώην (;) ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου επανεμφανίστηκε σήμερα μετά από πολλούς μήνες, με ένα ηχογραφημένο μήνυμά του στο οποίο δηλώνει ότι είναι "πάντα εδώ" παρά την ανακοίνωσή του Ισλαμικού Κράτους –στο οποίο έχει ορκιστεί πίστη η οργάνωσή του– ότι αντικαταστάθηκε από τον Άμπου Μούσαμπ αλ Μπαρνάουι.

"Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε πάντα παρόντες", δηλώνει ο Σεκάου στο δεκάλεπτο μήνυμα. 

Οι δηλώσεις του Σεκάου ήταν μια ευθεία απάντηση στη συνέντευξη του Αλ Μπαρνάουι που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο επίσημο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους, το Al Nabaa, όπου αναφερόταν ως νέος "Ουάλι" (ηγέτης) του χαλιφάτου στη Δυτική Αφρική.

Διαβάστε σχετικα: Νέος ηγέτης στη Μπόκο Χαράμ - Άγνωστο τι απέγινε ο Σεκάου

Ο Σεκάου, που ηγείται της Μπόκο Χαράμ από το 2009, δηλώνει ότι "παραπλανήθηκε" από ορισμένους μαχητές του και από το Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο δήλωσε πίστη τον Μάρτιο του 2015, σε βαθμό που "δεν μπορεί πλέον να τους ακολουθεί τυφλά".

"Με το μήνυμα αυτό θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα δεχτούμε πλέον κανέναν απεσταλμένο (του ΙΚ) εκτός από εκείνους που έχουν πραγματικά δεσμευτεί στον σκοπό του Αλλάχ", ακούγεται να λέει.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολουθεί τις ανακοινώσεις της οργάνωσης αναγνώρισε τη φωνή του Σεκάου. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές της Νιγηρίας, όμως σύμφωνα με τον Γιαν Σεντ Πιερ, έναν σύμβουλο της Modern Security Consulting για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η πηγή από την οποία προήλθε είναι "πολύ αξιόπιστη".

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες σχετικά με την εξαφάνιση του Σεκάου και οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας είχαν ανακοινώσει πολλές φορές τον θάνατό του. Είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά τον Μάρτιο, όταν, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, δήλωνε: "Για μένα, ήρθε το τέλος".

Την εποχή εκείνη είχε τραυματιστεί στο στομάχι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Μπόκο Χαράμ. Τους επόμενους μήνες δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής και οι φήμες έλεγαν ότι είναι νεκρός ή, σε κάθε περίπτωση, ότι αδυνατεί να ηγηθεί της οργάνωσής του.

Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε τα ηνία της Μπόκο Χαράμ μετά την εκτέλεση του ιστορικού ηγέτη της οργάνωσης, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, το 2009. Στο κύμα βίας που ακολούθησε έκτοτε έχασαν τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι ενώ άλλοι 2,6 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν από την περιοχή της λίμνης Τσαντ.