Ρίο 2016: Μολυσμένος και ο αέρας εκτός από τις θάλασσες

"Πιο βρώμικοι και πιο... θανατηφόροι" θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, απόσο υπολόγιζαν οι διοργανωτές

"Πιο βρώμικοι και πιο... θανατηφόροι" θα είναι οι Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, απόσο υπολόγιζαν οι διοργανωτές.  Εκτός από την μόλυνση των υδάτων όπου θα πραγματοποιηθούν πολλά αθλήματα, τώρα έρευνες δείχνουν ότι και ο αέρας είναι μολυσμένος.

Ο Πάουλο Σαλντίβα, παθολόγος στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ που έθεσε αυστηρότερα παγκόσμια πρότυπα ρύπανσης το 2006, υποστηρίζει ότι η μόλυνση του αέρα ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια.

"Είναι καλύτερα από κάποιες Ασιατικές πόλεις και από κάποιες πόλεις στην Αφρική. Όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το επίπεδο ευρωπαϊκών πόλεων ή κάποιων περιοχών στη Βόρεια Αμερική" δήλωσε ο Σαλντίβα. 

"Εχει δοθεί μεγάλη προσοχή  στη ρύπανση των υδάτων του Ρίο, αλλά πολύ περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα», είπε ο ίδιος. "Δεν είναι υποχρεωμένοι να πίνουν νερό από τον Κόλπο της Guanabara, αλλά θα πρέπει να αναπνέουν τον αέρα του Ρίο".

Σύμφωνα με το Reuters, στη μεγαλούπολη του Ρίο ντε Τζανέιρο των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε χρόνο χιλιάδες πεθαίνουν λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του αέρα, όπως άσθμα, καρδιακές προσβολές και άλλα. 

Ωστόσο, εδώ και καιρό, οι αρχές της Βραζιλίας, υποστηρίζουν ότι η ποιότητα του αέρα είναι εντός των ορίων που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πρακτορείο περιβαλλοντικής προστασίας του Ρίο, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται στα καυσαέρια των 2,7 εκατομμυρίων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.