Χρυσαετός και παιδί: Σοβαρές αμφιβολίες για τη γνησιότητα του βίντεο

Ένα απίστευτο περιστατικό -που ίσως να είναι και σκηνοθετημένο- κατέγραψε σε ερασιστεχνικό βίντεο ένας άνδρας στον Καναδά.

Στο βίντεο, το οποίο είναι γυρισμένο σε πάρκο στο Μόντρεαλ, φαίνεται ένα μικρό αγόρι στο έδαφος το οποίο ξαφνικά αρπάζει ένας χρυσαετός. Το αρπακτικό πουλί, με άνοιγμα φτερών που φθάνει τα δύο μέτρα, αρχικά φαίνεται να κάνει κύκλους πάνω από το πάρκο. Έπειτα κατεβαίνει, αρπάζει με το ράμφος του το παιδάκι, το κρατάει στον αέρα λίγα μέτρα από το έδαφος και ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα το αφήνει να πέσει στο χορτάρι.

Στο βίντεο, ακούγεται σοκαρισμένος ο άνδρας που καταγράφει τις σκηνές, ο οποίος κατευθύνεται με την κάμερα στο παιδάκι, το οποίο κλαίει, αλλά δε φαίνεται να έχει τραυματιστεί.

Αμφιβολίες για τη γνησιότητα

Αμφιβολίες πάντως για το κατά πόσον το βίντεο είναι προϊόν μοντάζ εκφράζουν πολλοί χρήστες του διαδικτύου με σχόλια τους.

Μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είδαν το συγκεκριμένο βίντεο.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ το “Παρατηρητήριο Πουλιών Μαύρος Βάλτος”, αναφέρει στη Guardian ότι το πουλί που φαίνεται στην εικόνα δεν είναι χρυσαετός αλλά ιερακότραφος.

“Ο χρυσαετός είναι σπάνιος επισκέπτης στην περιοχή του Μόντρεαλ αλλά το πουλί στο βίντεο δεν είναι χρυσαετός ή οτιδήποτε άλλο που ενδημεί στη βόρεια Αμερική. Αυτό ήταν ολοφάνερα στημένο: Χρησιμοποιώντας ένα ιερακότραφο και πιθανόν ένα ψεύτικο νήπιο για τη μακρινή σκηνή. Με όλη την άγνοια για τη φύση το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι τέτοιου είδους ηλίθια σκουπίδια” υποστηρίζει η οργάνωση.

Ο Adam Welz κινηματογραφικός παραγωγός λέει, επίσης στη Guardian, ότι το να δημιουργήσεις ψηφιακά μια τέτοια σκηνή δεν είναι δύσκολο. Δεν το βρίσκει όμως απίθανο ούτε και σε μη ψηφιακή μορφή.

Ο ίδιος επισημαίνει επικαλούμενος ανθρώπους που ασχολούνται με τα πτηνά ότι τα συγκεκριμένα πουλιά απαντώνται στην Ευρώπη, στην Ασία και τη βόρεια Αφρική και όχι στην Αμερική.

Φοιτητές αναλαμβάνουν την ευθύνη

Την Τετάρτη πάντως το πανεπιστήμιο Centre NAD του Μόντρεαλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το βίντεο που αναρτήθηκε την Τρίτη και ήδη έχουν δει περισσότεροι από 2,5 εκατ. άνθρωποι είναι προϊόν μοντάζ.

Όπως αναφέρει πρόκειται για εργασία τριών φοιτητών σε μάθημα ψηφιακού σχεδίου.

 

 

 

 

 

 

 

https://youtube.com/watch?v=GjOljUMc-Nc%22+frameborder%3D%220%22+allowfullscreen%3E%3C