Ν. Κορέα: Η κόρη του δικτάτορα εκλέγεται πρώτη γυναίκα πρόεδρος

Κάτοικος του προεδρικού μεγάρου στη Νότιο Κορέα θα γίνει και πάλι η Παρκ Γκεούν-χίε, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, περισσότερα από 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα της.

Αν και η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο φιλελεύθερος αντίπαλός της Μουν Γιάε-ιν παραδέχθηκε την ήττα του μετά από μια μάχη στήθος με στήθος.

Ο Μουν είναι γιος προσφύγων και πρώην δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Παρκ, κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας, θα αντικαταστήσει τον επίσης συντηρητικό πρόεδρο Λι Μιούνγκ-μπακ και θα αναλάβει καθήκοντα τον Φεβρουάριο.

Παρότι πέρασε περισσότερα από 15 χρόνια ως πολιτικός και υπηρέτησε ως πρώτη κυρία του έθνους στο πλευρό του πατέρα της, η 60χρονη σήμερα γυναίκα παραμένει ένα μυστήριο.

Όπως είπε η ίδια στη Σεούλ αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, “αυτή η νίκη ήρθε από την ελπίδα του κόσμου να ξεπεραστεί η κρίση και να ανακάμψει η οικονομία”.

Εκτός από τις οικονομικές και δημογραφικές προκλήσεις η Παρκ έχει ακόμα να αντιμετωπίσει μια απρόβλεπτη και εχθρική Βόρειο Κορέα. Όπως έχει πει προεκλογικά είναι ανοιχτή στο διάλογο μαζί τους αλλά καλεί την Πιονγιάνγκ να επιδείξει πρόοδο στον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η Νότιος Κορέα είναι η χώρα με τον πληθυσμό που γερνάει πιο γρήγορα και παγκοσμίως μια από τις χώρες με το χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων, κάτι που εν μέρει οφείλεται σε πολιτικές που αποθαρρύνουν τις γυναίκες να αφήσουν τη δουλειά, σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ.