Έκκληση για πολιτική λύση από τον αντιπρόεδρο της Συρίας

Έκκληση για μία “ιστορική”, όπως την χαρακτηρίζει, λύση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τους εξεγερμένους πολίτες της χώρας απευθύνει σε συνέντευξή του στη φιλοσυριακή εφημερίδα “Αλ Ακμπάρ” του Λιβάνου ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, Φαρούκ αλ Σάρεχ.

Στη συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, ο 73χρονος αλ Σάρεχ υποστηρίζει ότι καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν μπορεί να νικήσει. "Καμία εξέγερση δεν μπορεί να θέσει τέλος στον πόλεμο με στρατιωτικά μέσα. Ούτε και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και των μονάδων του στρατού θα θέλουν τέλος στον πόλεμο επίσης", τονίζει, και συνεχίζει: "Ασφαλώς, είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους πολίτες, όμως είναι διαφορετικό πράγμα η επιδίωξη μιας λύσης στην κρίση μέσω των δυνάμεων ασφαλείας, δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε αυτά".

Όσο για το πώς θα βρεθεί μία τέτοια λύση, που ωστόσο “κάθε μέρα που περνάει φαίνεται να απομακρύνεται”, όπως εκτιμά, προτείνει: “Η λύση πρέπει να προέλθει από τη Συρία αλλά αφού περάσει από μια ιστορική διευθέτηση που θα περιλαμβάνει τις κυριότερες χώρες της περιοχές και τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να εγγυάται κατ' αρχάς ότι θα σταματήσει η βία και θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με διευρυμένες εξουσίες”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο αλ Σάρεχ τόνισε ότι οι Σύροι "θα πρέπει να μάχονται για τη Συρία και όχι για έναν άνθρωπο ή για ένα καθεστώς". Πρόσθεσε όμως ότι "οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ένοπλες, πολιτικές ή συνδεδεμένες με το εξωτερικό, δεν μπορούν να αυτοπροτείνονται ως μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού".

Ο 73χρονος αλ Σάρεχ, σημειώνει η “Αλ Ακμπάρ”, δεν έχει μιλήσει δημοσίως από τον Ιούλιο του 2011. Τον Αύγουστο κυκλοφόρησαν φήμες ότι έχει αυτομολήσει, κάτι που διαψεύστηκε από το καθεστώς. Στελέχη της αντιπολίτευσης όμως υποστηρίζουν ότι είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Επιπλέον, τον Οκτώβριο η Τουρκία είχε προτείνει να αναλάβει ο αλ Σάρεχ επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, αφού αποχωρήσει από την προεδρία ο Μπασάρ αλ Άσαντ.