Πληθαίνουν οι Ιρανοί που ζητούν πολιτικό άσυλο

Όλο και περισσότεροι Ιρανοί καταφεύγουν στο εξωτερικό ζητώντας πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch. Η έκθεση της HRW, που επικαλείται στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι το φαινόμενο εντάθηκε σημαντικά μετά τις ταραχές και την καταστολή που ακολούθησαν την τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2009.

Ο αριθμός των αιτούντων πολιτικό άσυλο Ιρανών αυξήθηκε από 11.537 το 2009 σε 15.185 το 2010 και σε 18.128 το 2011, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αύξηση αυτή μαρτυρά, σύμφωνα με την HRW, "τις χωρίς προηγούμενο πιέσεις που δέχονται οι πολίτες" από το ιρανικό καθεστώς, το οποίο εδώ και τρία χρόνια ασκεί μια συστηματική καταστολή σε βάρος των διαφωνούντων.

Η HRW τονίζει ότι η έκθεσή της βασίζεται σε μαρτυρίες "δεκάδων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, μπλόγκερς ή δικηγόρων" που επέλεξαν να εγκαταλείψουν το Ιράν καθώς "αποτέλεσαν στόχο των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας επειδή προέβησαν σε επικριτικές για την κυβέρνηση δηλώσεις".

"Πολλοί γνωστοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφοι, βρίσκονται στις φυλακές ή στην εξορία και πολλοί Ιρανοί που απειλήθηκαν με αυθαίρετη σύλληψη συνεχίζουν να επιλέγουν με λύπη τους να εγκαταλείψουν τη χώρα και την οικογένειά τους αναζητώντας καταφύγιο στο εξωτερικό", προστίθεται στην έκθεση της HRW.

Η οργάνωση επικρίνει τις "δύσκολες συνθήκες" στις οποίες ζουν όσοι ζητούν άσυλο στην Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν, τους δυο χώρες που κυρίως επιλέγουν οι Ιρανοί που θέλουν να εγκαταλείψουν το Ιράν, νόμιμα ή παράνομα.

Η έκθεση καταγγέλλει κυρίως "τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα υπερβολικά έξοδα διαμονής, την απαγόρευση της εργασίας και την απουσία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας" για τους Ιρανούς που καταφεύγουν στην Τουρκία.

Η HRW καλεί την Άγκυρα να επιτρέψει στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 'Αχμεντ Σαχίντ, να μεταβεί στην Τουρκία και να συνομιλήσει με πρόσφυγες.

"Οι χώρες της περιοχής πρέπει να προστατεύσουν τους Ιρανούς πρόσφυγες και να τους συμπεριφερθούν με συμπόνοια και αξιοπρέπεια", εκτιμά η HRW.