Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Με τις κατηγορίες της απάτης και της απιστίας θα βρεθεί αντιμέτωπος ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας όμως ότι μία υπόθεση διαφθοράς στην οποία φερόταν να εμπλέκεται ο εθνικιστής πολιτικός έκλεισε και θα τοποθετηθεί στο αρχείο.

Ο Λίμπερμαν, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος “Το Ισραήλ είναι το Σπίτι μας”, τρίτου σε αριθμό βουλευτών στη Βουλή του Ισραήλ και βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, έχει αρνηθεί όλες τις εναντίον του κατηγορίες και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε:“Δεν χρειάζεται να παραιτηθώ”, γράφει το Reuters.

“Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά από συνεννόηση με τους δικηγόρους μου και με κριτήριο να μην επηρεαστεί το εκλογικό σώμα”, φέρεται να είπε ο Ισραηλινός υπουργός και τόνισε ότι θα εξετάσει περαιτέρω τις κατηγορίες εναντίον του.

Νωρίτερα οι δικηγόροι του δήλωσαν πως δεν θεωρούν ότι τα δικαστήρια θα τον πιέσουν να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση να μην αντιμετωπίσει ο Λίμπερμαν βαρύτερες κατηγορίες και δήλωσε πως ελπίζει ότι “επίσης θα αποδείξει την αθωότητά του για το μοναδικό θέμα που εξακολουθεί να τον βαρύνει”.

Η ανακοίνωση για την δίωξη σε βάρος του Λίμπερμαν έρχεται έξι εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, που έχουν προκηρυχθεί για τις 22 Ιανουαρίου και στις οποίες ο συνασπισμός των Νετανιάχου - Λίμπερμαν αναμένεται να επικρατήσει.

Οι έρευνες για τον Λίμπερμαν ξεκίνησαν το 2001 και εξαπλώθηκαν σε εννιά χώρες. Οι σοβαρότερες κατηγορίες περιελάμβαναν ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί γι΄αυτές.