Φεύγουν οι Ρώσοι από τη Συρία μετά την αιφνίδια διαταγή Πούτιν

Ξεκίνησε η απόσυρση των στρατευμάτων

Με μια αιφνίδια διαταγή που η Δύση υποδέχτηκε με επευφημίες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, έδωσε τη διαταγή και ήδη η απόσυρση των στρατευμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολεμικά αεροσκάφη φορτώνονται σε αεροπλανοφόρα για να επιστρέψουν στις ρωσικές βάσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων διατάχθηκε για να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ να εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για ειρήνευση και πολιτική μετάβαση. Ωστόσο, οι αναλυτές είναι βέβαιοι πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός της Δύσης και η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισαν την απόφαση Πούτιν.

Οι ρωσικές εναέριες επιχειρήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί αν θα αποσυρθεί το σύνολο των στρατευμάτων ή ορισμένα μόνον, από τη βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια, ούτε το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης. Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες ρωσικών αεροπλάνων Su-24 (βομβαρδιστικά), Su-25 (εναέρων επιθέσεων), Su-34 (πληγμάτων αέρος και εδάφους) και ελικόπτερα να πέρνουν το δρόμο της επιστροφής συνοδευόμενα από ρωσικά μεταγωγικά Il-76.

Γιατί αποφάσισε ο Πούτιν απεμπλοκή από τη Συρία

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν αποφάσισε την απόσυρση των στρατευμάτων της μόνον για να ασκήσει πίεση στον Άσαντ να διαπραγματευτεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε την εμπλοκή στη Συρία μετά από πολύ καιρό και (μάλλον) απρόθυμα.

Η οικονομική κρίση στη Ρωσία όλο και βαθαίνει και ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει ότι ο συριακός είναι ένας πόλεμος του οποίου δεν αντέχει να σηκώσει το κόστος.

Ενώ η παρουσία του ΝΑΤΟ στις κοντινές θάλασσες μπορεί να αναζωπυρώσει μια «ψυχροπολεμική» σύγκρουση Ρωσίας και Δύσης, την οποία ο Πούτιν δεν φαίνεται να επιθυμεί αυτή τη στιγμή.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη συνεχίζονται σήμερα για 2η μέρα σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η εκεχειρία που «με νύχια και δόντια» επιθυμούν αρκετές πλευρές να κρατήσουν στην Συρία. Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου.