Εργκένεκον: Μαζικές διαδηλώσεις εν αναμονή της ετυμηγορίας

Χιλιάδες Τούρκοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου αργότερα την Πέμπτη αναμένεται η τελική ετυμηγορία για μια από τις μεγαλύτερες δίκες στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας: τη δίκη Εργκένεκον.

Περίπου 300 άτομα κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν προκειμένου να ανατρέψουν την ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση Ερντογάν.

"Η Τουρκία είναι λαϊκή και θα παραμείνει λαϊκή!", "Το AKP (το κυβερνητικό κόμμα) θα πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό!", "Δίπλα-δίπλα εναντίον του φασισμού!", είναι τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Ήδη πάντως σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση γκλομπ και σπρέι πιπεριού. Φράχτης έχει στηθεί γύρω από το δικαστήριο για τη συγκράτηση του πλήθους.

Το δικαστήριο συνεδριάζει μέσα στο συγκρότημα των φυλακών του Σιλιβρί, όπου εκατοντάδες κατηγορούμενοι κρατούνται στη διάρκεια μεγάλου μέρους αυτής της δίκης που διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Στο εδώλιο βρίσκονται πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και απόστρατοι αξιωματικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκιώδες υπερεθνικιστικό δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο κατηγορείται -κυρίως από την κυβέρνηση της Τουρκίας- ότι οργάνωσε δεκάδες επιθέσεις και πιο πρόσφατα ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον Ερντογάν.