Λούλα ντα Σίλβα: Θέαμα για τα μέσα ενημέρωσης η έρευνα σε βάρος μου

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας συνελήφθη και ανακρίθηκε κατηγορούμενος για διαφθορά, σχετικά με το σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobras

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε σήμερα "θέαμα για τα μέσα ενημέρωσης" την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του για διαφθορά και τόνισε ότι "δεν έχει τίποτα να φοβηθεί", λίγη ώρα αφότου αποχώρησε από την έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου ανακρίθηκε επί περίπου τρεις ώρες.

Ο Λούλα προσήχθη για ανάκριση τα ξημερώματα, στο πλαίσιο των ερευνών που σχετίζονται με το σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην έδρα του Κόμματος των Εργατών, ο Λούλα είπε ότι δεν χρειαζόταν να στείλουν την αστυνομία στο σπίτι της οικογένειάς του και ότι σήμερα αισθάνθηκε σαν κρατούμενος. "Αν ο δικαστής ήθελε να με ανακρίνει, θα αρκούσε να το ζητήσει", τόνισε υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχει καταθέσει οικειοθελώς για την υπόθεση αυτή. Είπε μάλιστα ότι έχει ήδη απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν σήμερα και εξέφρασε το παράπονο ότι του αξίζει λίγος περισσότερος σεβασμός.

"Μου άναψαν μια φωτιά, η μάχη συνεχίζεται", τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειές που έκανε για να βοηθήσει τους φτωχούς έφεραν σε δύσκολη θέση τις ελίτ της Βραζιλίας.

Υπερασπιζόμενος εξάλλου την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ - η οποία δεν είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση - είπε ότι δεν της έχει επιτραπεί να κυβερνήσει αφότου κέρδισε για δεύτερη φορά τις προεδρικές εκλογές. Όσον αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον επανέλαβε ότι δεν ξέρει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2018.

Στο πλευρό του Λούλα τάχθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει πέσει θύμα μιας "άθλιας επίθεσης".

Ο Λούλα, που ήταν πρόεδρος από το 2003 μέχρι το 2010, δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Βραζιλίας, δηλώνοντας μόνο ότι θα το κάνει "εάν χρειαστεί". Η δημοτικότητά του την εποχή που ήταν πρόεδρος είχε φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 80%.