Ολικό μπλακ άουτ στη Συρία

Μπλακ άουτ σε ολόκληρη τη Συρία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Άγνωστη παραμένει για την ώρα η αιτία του ολικού μπλακ άουτ.

«Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε όλες τις επαρχίες και συνεργεία προσπαθούν να βρουν την αιτία για αυτή την αιφνίδια διακοπή» γράφει το πρακτορείο SANA επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πρωτεύουσας, Δαμασκού, η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί από τις 11 GMT (δηλαδή 1 μμ ώρα Ελλάδας).

Η χώρα βυθίζεται συχνά στο σκοτάδι με διακοπές ρεύματος να σημειώνονται σε διάφορες επαρχίες εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής λόγω των καταστροφών που έχει φέρει η εμφύλια σύρραξη στη χώρα. Οι ζημιές στο δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού εκτιμώντα σε 2,6 δισ. δολάρια. 5 από τους 13 ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς έχουν καταστραφεί από τις εχθροπραξίες και τους βομβαρδισμούς.

Ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί μπλακ άουτ σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ολική διακοπή σημειώνεται την 6η μέρα της εκεχειρίας.

Πάντως η κατάπαυση του πυρός είναι εξαιρετικά εύθραυστη. 24 πολίτες – μεταξύ των οποίων και 5 παιδιά- έχουν σκοτωθεί από σποραδικά πυρά και επιθέσεις.

Στην κατάπαυση πυρός δεν συμμετέχει το Ισλαμικό Κράτος και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ χαρακτήρισε την εκεχειρία «αχτίδα ελπίδας» ωστόσο είπε πως είναι αποκλειστική ευθύνη της αντιπολίτευσης να την τηρήσει.