Ο Τζιχάντι Τζον και άλλοι 36.499 ξένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία

"Οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα θα αυξήσουν φέτος τη δύναμή τους" δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ

Τουλάχιστον 36.500 ξένοι μαχητές έχουν αναχωρήσει από περίπου 120 χώρες για τη Συρία μετά το 2012, προκειμένου να λάβουν μέρος στον πόλεμο που μαίνεται εκεί

Ο επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, διευκρίνισε πως ανάμεσα στους ξένους εθελοντές συγκαταλέγονται τουλάχιστον 6.600 από δυτικά κράτη. 

Ακόμη, ο Κλάπερ υπογράμμισε ότι δύο οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο της αλ Κάιντα, η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα) στη Συρία ενδέχεται να καταγράψουν αύξηση της δύναμής τους φέτος.

«Οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα αποδείχθηκαν ανθεκτικές και είναι σε θέση να σημειώσουν κέρδη το 2016», ανέφερε ο Κλάπερ. «Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και η αλ Νούσρα είναι οι δύο ικανότερες οργανώσεις» που συνδέονται με το δίκτυο αυτό. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει αποκτήσει πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες να εμπνέει τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Κλάπερ. 

Οι βίαιοι εξτρεμιστές που είναι πολίτες των ΗΠΑ, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στη χώρα, «πιθανόν θα συνεχίσουν να θέτουν την πιο σημαντική σουνιτική τρομοκρατική απειλή στο έδαφος των ΗΠΑ το 2016», υποστήριξε ο DNI. Ακόμη, επισήμανε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν πως η αναταραχή θα συνεχιστεί τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Κλάπερ στάθηκε στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων και των προσφύγων σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος δεν έχει ιστορικό προηγούμενο —ειδικά από ισλαμικές χώρες που πλήττονται από παρατεταμένες ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα— κρίνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν γόνιμο έδαφος σε ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιδιώκουν τη στρατολόγηση νέων μελών. 

«Οι 60 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες, αριθμός ρεκόρ —από τους οποίους οι μισοί είναι παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη— θα θέσουν σε δοκιμασία τις δυνατότητες των χωρών που τους φιλοξενούν... ενώ πιθανόν οι εκτοπισμένοι θα γίνουν στόχος στρατολόγων για λογαριασμό βίαιων εξτρεμιστών», σημείωσε ο Τζέιμς Κλάπερ. 

Ο αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον που είχε καταγραφεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε.