Άσαντ: Εκεχειρία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός

Την στιγμή που Δύση και Μόσχα συμφώνησαν – γενικά- σε μια εκεχειρία στην πολύπαθη Συρία, ο πρόεδος της χώρα προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, την ώρα που δύο σχολεία, ένα νοσοκομείο και ένα ιατρικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επλήγησαν από πυραύλους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι. 

Για τους βομβαρδισμούς, η Τουρκία καταγγέλλει ένα «έγκλημα πολέμου» της Ρωσίας ενώ οι ΗΠΑ λένε πως οι βομβαρδισμοί δείχνουν «τη βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ». 

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι διαβεβαίωσε ότι δεν επικρατεί ψυχροπολεμικό «κλίμα» μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή μια κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. 

Ωστόσο, ο  Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Συρία απίθανο, τονίζοντας ότι η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός δεν σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα πάψουν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους  «Σε ό,τι αφορά μια εκεχειρία, μια διακοπή των επιχειρήσεων, εάν συμβεί, δεν σημαίνει ότι κάθε πλευρά θα σταματήσει να χρησιμοποιεί όπλα», ανέφερε ο Άσαντ κάνοντας δηλώσεις στη Δαμασκό που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

«Η εκεχειρία σημαίνει πρώτα απ' όλα ότι θα εμποδιστούν οι τρομοκράτες από το να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Η μετακίνηση όπλων, εξοπλισμού ή τρομοκρατών, ή η οχύρωση θέσεων, δεν θα επιτραπεί», διεμήνυσε ο ίδιος.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έκανε καμία αναφορά στους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και σχολεία που έγιναν στη Συρία. Ωστόσο, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ακολουθούν εντολές. Ρόλος τους είναι να μας εκβιάσουν σε περίπτωση που πάμε σε έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων και να μας απειλήσουν με χερσαία επέμβαση αν δεν δείξουμε συναίνεση. Αν τους επιτρεπόταν να το κάνουν αυτό θα το είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον πριν από μερικούς μήνες» δήλωσε ο Άσαντ.

Την ίδια ώρα τη Δαμασκό επισκέφθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα. Ο ντε Μιστούρα συναντήθηκε με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών. Στις συνομιλίες εξετάστηκε η σχεδιαζόμενη επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Γενεύης την 25η Φεβρουαρίου.