Πιο ισχυρός από τον προηγούμενο ο πύραυλος που εκτόξευσε η Β. Κορέα

Ο πύραυλος που εκτόξευσε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως ήταν πιο ισχυρός από εκείνον του 2012, όμως εξακολουθεί να της λείπει η εμπειρογνωμοσύνη που είναι απαραίτητη για να παραγάγει έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος θα μπορεί να φθάσει την αμερικανική επικράτεια, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

Ο μηχανισμός που εκτοξεύθηκε την Κυριακή ήταν παρόμοιος με τον πύραυλο Unha-3 που εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Όμως το βεληνεκές του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φθάνει τα 12.000 χλμ έναντι 10.000 του προηγούμενου μοντέλου. Ο πύραυλος, που διαθέτει τρεις βαθμίδες, έθεσε με επιτυχία σε τροχιά ένα αντικείμενο, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για δορυφόρο ο οποίος λειτουργεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο πύραυλος, που μετέφερε στο διάστημα δορυφόρο παρατήρησης της γης, εκτοξεύθηκε το πρωί της Κυριακής και τέθηκε σε τροχιά δέκα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η εκτόξευση έγινε μερικές εβδομάδες μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και καταδικάστηκε ευρέως ως συγκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με στόχο του Κιμ Γιονγκ Ουν την τελειοποίηση εξοπλισμών, ικανών να πλήξουν την αμερικανική επικράτεια.

Ωστόσο η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία προκειμένου να μετατρέψει μια ρουκέτα σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).