Συρία: Περισσότεροι από 260.000 οι νεκροί του πολέμου

Περισσότεροι από 260.000 νεκροί, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού ξεριζωμένο και μια χώρα κατεστραμμένη: η εξέγερση στη Συρία που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ έχει μετατραπεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Θύματα

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταμετρήσει 260.758 νεκρούς, στην μεγάλη πλειοψηφία τους μαχητές (σύμφωνα με απολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2015). Ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, κυρίως αυτούς στις φυλακές του καθεστώτος και εκατοντάδες μέλη των πιστών δυνάμεων στους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Από τους νεκρούς, περισσότεροι από 76.000 είναι άμαχοι- άντρες, γυναίκες και παιδιά. Σχεδόν 13.000 Σύροι πέθαναν από βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος από την αρχή της σύγκρουσης και περισσότεροι από 200.000 κρατούνται.

Την ίδια ώρα, ένα ανθρωπιστικό δράμα σε εξέλιξη στο Χαλέπι, καθώς 40.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι εκτοπισμένοι αυτοί δεν μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία καθώς το συνοριακό φυλάκιο είναι κλειστό για τους πρόσφυγες.

"Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν επείγουσας βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Αμπντέλ Ραχμάν.

Τον Μάρτιο του 2015, ένας συνασπισμός 130 μη κυβερνητικών οργανώσεων δήλωνε ότι η Συρία ζούσε σχεδόν χωρίς φως, το 83% των υποδομών δεν λειτουργούσε πλέον εξαιτίας του πολέμου. Το Χαλέπι, στο βορρά, είναι η πλέον πληγείσα πόλη, με σβηστό το 97% του φωτισμού της τη νύχτα.