Για τρομοκρατία καθηγητής που ρώτησε τους φοιτητές του για τον Οτσαλάν

Αντιμέτωπος με τη βαρύτατη κατηγορία της "τρομοκρατικής προπαγάνδας" είναι ένας καθηγητής από την Τουρκία επειδή στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, όπου υπηρετεί, έβαλε στους φοιτητές τους, σε εξεταστική, ένα ερώτημα που αφορούσε δυο κείμενα του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ρεσάτ Μπαρίς Ουνλού, που διδάσκει ένα μάθημα σχετικά με την πολιτική ζωή και τους θεσμούς στην Τουρκία, έβαλε πρόσφατα στους φοιτητές του το ερώτημα: "Συγκρίνετε την μπροσούρα του 1978 του Αμπντουλάχ Οτζαλάν με τίτλο "Το μανιφέστο του δρόμου προς την επανάσταση στο Κουρδιστάν" με το κείμενό του 2012 με τίτλο "Ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός ως μέσο για την οικοδόμηση ενός τοπικού συστήματος στη Μέση Ανατολή".

Το ερώτημα ωστόσο κρίθηκε "άτοπο" από τις εισαγγελικές αρχές που θεωρούν ότι στόχος του καθητηγή ήταν "να νομιμοποιήσει τις απόψεις (σ.σ. του Οτσαλάν) και να εντυπώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πολιτικό ηγέτη".

Παρά την παρέμβαση του πρύτανη του πανεπιστημίου που προσπάθησε να υπερασπιστεί την "ακαδημαϊκή ελευθερία", η εισαγγελία παρέπεμψε τον καθηγητή σε δίκη και ζητά να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών.

Η δίκη του Ουνλού πρόκειται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη.