Μακελειό σε χωριό της κεντρικής Συρίας

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν την Τρίτη σε ένα χωριό Αλαουιτών στην κεντρική Συρία όπου σημειώθηκαν πολλαπλοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με ακτιβιστές - χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιος βρίσκεται πίσω απ' αυτές τις επιθέσεις.

Νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

"Δεν κατέστη άμεσα δυνατό να μάθουμε αν οι αντάρτες είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις, αλλά αν έτσι έχουν τα πράγματα, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αντιποίνων από την πλευρά των ανταρτών" εναντίον αμάχων Αλαουιτών, της θρησκευτικής μειονότητας από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αντάρτες είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα ένα φυλάκιο ελέγχου του στρατού κοντά στο χωριό, που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ζουν πληθυσμοί διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων στη Συρία.

"Καλούμε για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής νομικών που θα μπορέσει να κάνει έρευνες για τις επιθέσεις αυτές. Θέλουμε μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία και όχι μια Συρία που θα βασίζεται στο θρησκευτικό μίσος", τόνισε ο Ραχμάν.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν διευκρινιστεί και δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο YouTube παρουσιάζονται τραυματισμένα παιδιά, όπως φαίνεται αλαουίτες από το Άκραμπ, σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας της αντιπολίτευσης στην γειτονική πόλη αλ Χούλα, όπου τους παίρνουν συνέντευξη ακτιβιστές.

Τρία αγόρια που μιλούν δηλώνουν ότι βρίσκονταν μεταξύ τουλάχιστον 200 άλλων ανθρώπων που κρατούνταν μέσα σε ένα σπίτι ως ανθρώπινη ασπίδα από πολιτοφυλακές πιστές στον Άσαντ.

"Βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι μαζί με σαμπίχα (φιλοκαθεστωτικοί πολιτοφύλακες), αυτοί είπαν ότι μας προστάτευαν από τους αντάρτες. Οι αντάρτες άρχισαν να μας λένε 'βγείτε έξω, κανείς δεν θα σας πειράξει'. Οι σαμπίχα δεν μας άφηναν να φύγουμε", δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζουντλ, ένα μικρό αγόρι που ήταν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και έτρεμε την ώρα που ένας ακτιβιστής του έκανε ερωτήσεις στο νοσοκομείο.

Αντάρτης που έδωσε συνέντευξη μέσω Skype δήλωσε ότι στην περιοχή αυτή σημειώνονται μάχες και βομβαρδισμοί για τέσσερις ημέρες.