Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις επιθέσεις στην Ινδονησία

Οργάνωση συνδεόμενη με το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανόν ότι ευθύνεται για τις πολλαπλές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων στην Τζακάρτα, σύμφωνα με την αστυνομία της Ινδονησίας.

"Υπάρχει η ισχυρή υποψία ότι είναι έργο μίας ινδονησιακής οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Από ό,τι είδαμε σήμερα, η οργάνωση αυτή ακολουθεί το πρότυπο των επιθέσεων του Παρισιού", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αντον Σαρλιγιάν.

Η ίδια η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων, οι οποίες "είχαν στόχο ξένους υπηκόους και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας", σύμφωνα με ανακοίνωση πρακτορείου που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος

"Μια ομάδα στρατιωτών του χαλιφάτου της Ινδονησίας στόχευσε μια συγκέντρωση από τη συμμαχία των Σταυροφόρων που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στην Τζακάρτα με τοποθέτηση πολλών εκρηκτικών μηχανισμών που εξερράγησαν καθώς τέσσερις από τους στρατιώτες επιτέθηκαν με ελαφρά όπλα και ζώνες εκρηκτικών", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει πως σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι,όμως ο επίσημος απολογισμός της ινδονησιακής κυβέρνησης είναι επτά - ανάμεσά τους τρεις πολίτες και οι δράστες, ή ο δράστης. 

Στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς καταδίκασε τις επιθέσεις στη Τζακάρτα, δηλώνοντας ότι ένας Ολλανδός έχει τραυματισθεί σοβαρά, ενώ οι ινδονησιακές αρχές κάνουν λόγο για έναν Ολλανδό πολίτη νεκρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. 

Επίσης, ένας Καναδός βρίσκεται μεταξύ των νεκρών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MetroTV επικαλούμενο αξιωματούχο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τζιχαντιστές είχαν απευθύνει πρόσφατα μία "αινιγματική" προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία θα έβαζαν την Ινδονησία στο στόχαστρό τους. "Η προειδοποίηση έλεγε ότι θα υπάρξει μία συναυλία στην Ινδονησία και ότι θα περιληφθεί στις διεθνείς ειδήσεις", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο ινδονησιακό ραδιόφωνο.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, ενώ πολλοί Ινδονήσιοι έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.