“Πατριωτικό ντελίριο” στη Βόρεια Κορέα, οργή στην Αμερική

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας με τη χρήση βόμβας υδρογόνου, ενώ αναμενόμενη ήταν λίγο η πολύ και η αντίδραση των Αμερικανών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι μίλησε ξεχωριστά χθες με τους ομολόγους του υπουργούς από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή που έκανε την ίδια μέρα η Βόρεια Κορέα, είπε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας τον Ιάπωνα υπουργό Φούμιο Κισίντα καθώς και με τον Νότιο Κορεάτη ομόλογό του Γιούν Μπιούνγκ-σε, ο Κέρι υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, είπε σε ξεχωριστές δηλώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε επίσης πως ο Κέρι τόνισε σε κάθε ομόλογό του τη σημασία μιας ενωμένης διεθνούς αντίδρασης στις προκλητικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον και του Τόκιο και αποφάσισε να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ  - μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας - τονίζουν ότι αποφάσισαν "να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά" τα οποία θα περιληφθούν "σε ένα νέο ψήφισμα" του Συμβουλίου.

Πατριωτικό ντελίριο στη Βόρεια Κορέα

Με υπέρμετρο πατριωτικό ενθουσιασμό και με έντονα θριαμβευτικό ύφος, η παρουσιάστρια της βορειοκορεατικής τηλεόρασης ανακοίνωσε πώς η Βόρεια Κορέα προχώρησε για πρώτη φορά σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία ήταν απόλυτα επιτυχημένη. 

Επίσης, η παρουσιάστρια τόνισε ότι "δεν θα εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ κρατούν επιθετική στάση".