Στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής των Σύρων αντικαθεστωτικών

Ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αναγνώριση της συριακής αντιπολίτευσης ως μοναδικού νόμιου εκπροσώπου του συριακού λαού έκανε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της οποίας συνάντησαν στις Βρυξέλλες τον επικεφαλής του νέου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ.

Η υποδοχή του αλ Χάτιμπ είναι "ένα σαφές μήνυμα για την επανεκτίμηση του καθεστώτος του συριακού συνασπισμού. Είναι ένας συνασπισμός που αντιπροσωπεύει τα νόμιμα συμφέροντα του λαού της Συρίας. Θέλουμε να αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο αλ Χάτιμπ έγινε δεκτός το πρωί από την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον. Οι 27 υπουργοί θα πρέπει ακόμη να αποφασίσουν αν υπάρχουν λόγοι για να τον αναγνωρίσουν ως νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Συρίας ή ως "έναν από τους εκπροσώπους των προσδοκιών του συριακού λαού" για τη δημοκρατία, μια συμβιβαστική φόρμουλα στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα αυτό.

Στην τελική τους δήλωσή οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να παραπεμφθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Δεν είχαν όμως ακόμη εξασφαλίσει ομοφωνία για το θέμα αυτό, καθώς ορισμένοι θεωρούν αντιπαραγωγική την προσέγγιση για την επίτευξη αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.

Ο αλ Χάτιμπ έφτασε νωρίς το απόγευμα στο χώρο όπου διεξάγεται το συμβούλιο των υπουργών,  χωρίς όμως να κάνει κάποια δήλωση - σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.