Συρία: Μονομερείς συνομιλίες στη Βιέννη, χωρίς την αντιπολίτευση

Νέος γύρος διεθνών συνομιλιών για το μέλλον της Συρίας αρχίζουν σήμερα στη Βιένη, με τη συμμετοχή του Ιράν για πρώτη φορά, αλλά χωρίς την συμμετοχή του άμεσα ενδιαφερόμενου, της αντιπολίτευσης, πολιτικής και ένοπλης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας ανοίγουν σήμερα τον κύκλο συνομιλιών για τη συριακή σύρραξη, ενώ αύριο, Παρασκευή, οι συνομιλίες θα διερυνθούν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ωστόσο, ούτε η κύρια οργάνωση της πολιτικής αντιπολίτευσης ούτε εκπρόσωποι της ένοπλης αντιπολίτευσης έχουν προσκληθεί στις διεθνές συνομιλίες για τον πόλεμο στη χώρα, δήλωσε ένας αντιπολιτευόμενος πολιτικός και ένας ηγέτης των ανταρτών.

Πάντως, το ακανθώδες ζήτημα στις συνομιλίες των 12 χωρών θα είναι το μέλλον της εμφύλιας σύρραξης και το ίδιου του Σύρου προέδρου. 

Οι σύμμαχοι Τεχεράνη και Μόσχα παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη στην κυβέρνηση του Άσαντ, ενώ οι περιφερειακοί αντίπαλοί τους, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, απαιτούν την αποχώρησή του.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει αντιταχθεί στη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες αλλά τελικά η ίδια αποκλείστηκε από αυτές. Ωστόσο, ελπίζει στην υπεράσπιση των θέσεών της από τη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις και συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

"Είναι ένα μεγάλο αδύναμο σημείο της συνάντησης, επειδή θα συζητήσει θέματα των Σύρων εν τη απουσία τους" δήλωσε ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, τονίζοντας πως η μη πρόσκληση Σύρων δείχνει "έλλειψη σοβαρότητας". 

Η Δαμασκός δεν έχει κάνει οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο για την συνάντηση.