Δεκάδες νεκροί από τα 7.7 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, από τον ισχυρότατο σεισμό των 7.7 Ρίχτερ που έπληξε το βορειανατολικό Αφγανιστάν λίγο μετά τις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, της Δευτέρας.

Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς η διαδικασία καταμέτρησης ζημιών και θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι – ανάμεσα τους 12 μαθήτριες στην πόλη Ταλοκάν, οι οποίες ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ έτρεχαν να βγουν από το σχολείο. Άλλοι 5 σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν στο Τζαλαλαμπάντ. 

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Πακιστάν, όπου έχουν καταμετρηθεί και εκεί άλλοι 52 νεκροί και 100 τραυματίες. Η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία αποτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 8,1 βαθμούς.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ζώνες όπου ζουν φυλές στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Άλλοι 20 σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, όπως και 3 στην περιοχή Γκίλγκιτ-Μπαλιστάν και ένας στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, σύμφωνα με πηγές.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 196 χιλιόμετρα και με επίκεντρο 82 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Feyzabad, μια απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν στην οροσειρά Χίντου Κους.