Νετανιάχου: Δεν ήθελε ο Χίτλερ να εξολοθρεύσει τους Εβραίους, τον έπεισαν

Δήλωση - βόμβα (αν αναλογιστεί κανείς το ποιος την έκανε) ήρθε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος σχεδόν απάλλαξε τον Αδόλφο Χίτλερ από την ευθύνη του Ολοκαυτώματος. Όπως είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στο Βερολίνο, ήταν ο Άραβας μουφτής Haj Amin al-Husseini, μουφτής της Ιερουσαλήμ που έπεισε το Χίτλερ να εξολοθρεύσει τους Εβραίους. "Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξολοθρεύσει τους Εβραίους εκείνη την περίοδο..." είπε ο Νετανιάχου προσθέτοντας ότι ο αλ Χουσεΐνι του είπε πως "αν απλώς τους εξορίσεις, θα ξανάρθουν".

Άμεση ήταν η αντίδραση της Γερμανίας που "διεκδίκησε" την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα. Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε πως είναι αποκλειστική ευθύνη της Γερμανίας ό,τι έγινε τη μαύρη εκείνη περίοδο της ιστορίας.

"Όλοι οι Γερμανοί γνωρίζουν την δολοφονική φυλετική μανία των Ναζί που οδήγησε στο ξέσπασμα του Ολοκαυτώματος" είπε ο Ζάιμπερτ. "Αυτό καλώς διδάσκεται στα γερμανικά σχολεία, δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Δεν βρίσκω κανένα λόγο να αλλάξουμε την άποψη μας για την ιστορία. Ξέρουμε ότι η ευθύνη για το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας είναι των Γερμανών και μόνο" πρόσθεσε. 

"Ο Νετανιάχου θέλει να δώσει άφεση στο Χίτλερ"

Οι δηλώσεις Νετανιάχου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στο Ισραήλ, στη Γερμανία αλλά και στον αραβικό κόσμο. 

Ο Νετανιάχου δέχτηκε τα πυρά τόσο της ισραηλινής αντιπολίτευσης όσο και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς που τον κατηγορούν ότι διαστρεβλώνει την ιστορία, μετά την ομιλία που εκφώνησε το βράδυ της Τρίτης στο Σιωνιστικό Συνέδριο στην Ιερουσαλήμ. Η νέα αυτή αντιπαράθεση σημειώνεται σε μια περίοδο που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ετοιμάζεται να φύγει για τη Γερμανία, για μια επίσημη επίσκεψη.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και στενός σύμμαχος του Νετανιάχου Μοσέ Γιαάλον είπε ότι ο πρωθυπουργός κάνει λάθος. "Σίγουρα δεν ήταν (ο Χουσέινι) αυτός που είχε την ιδέα για την Τελική Λύση. Αυτό ήταν το διαβολικό γέννημα του ίδιου του Χίτλερ", είπε μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Ο Σάεμπ Ερεκάτ, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χρησιμοποιεί την τραγωδία του Ολοκαυτώματος για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε σήμερα να δώσει εξηγήσεις για τα λεγόμενά του.

"Ο στόχος μου δεν ήταν να δώσω άφεση αμαρτιών στον Χίτλερ αλλά να δείξω ότι εκείνη την εποχή ο πατέρας του παλαιστινιακού έθνους (...) διεξήγαγε μια εκστρατεία υποκινώντας συστηματικά την εξόντωση των Εβραίων", επέμεινε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. "Δυστυχώς, ο Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι παραμένει ακόμη και σήμερα μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα για τους Παλαιστίνιους, η ιστορία του διδάσκεται στα σχολικά εγχειρίδια (...) και η υποκίνηση στη βία και τις δολοφονίες Εβραίων που ξεκίνησε τότε εκείνος συνεχίζεται (...) Εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος", συνέχισε.

Ο Χουσέινι ήταν καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Νυρεμβέργη και πέθανε αργότερα στη Βηρυττό.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Νετανιάχου σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις που ενισχύουν όσα υποστηρίζει για τον Χουσέινι, όπως για παράδειγμα η κατάθεση ενός υπαρχηγού του Άντολφ Άιχμαν στις δίκες της Νυρεμβέργης.